Slovenija
32 ogledov

Pri Pahorju pozdravili pomlad

zeleni jurij, borut pahor
1/13
Anže Petkovšek
Predsednik republike Borut Pahor je sprejel Zelenega Jurija iz Bele Krajine. Z Zelenim Jurijem so povezane predstave o prihodu pomladi, prebujanju narave, plodnosti … Poglejte, kaj so obiskovalci pripravili našemu predsedniku.

Na sprejemu so pomladno vzdušje pričarali otroci iz folklorne skupine Dragatuš iz Bele krajine, ki so predsedniku in vsem obiskovalcem izročili brezovo vejico ter s plesom predstavili starodavni običaj Jurjevanja. S plesom so nastopili še člani skupine kulturnega društva Zvir iz sosednje Hrvaške. Že tradicionalno Zeleni Jurij vsako leto obišče predsednika obeh sosedskih držav, Slovenije in Hrvaške in jima izroči brezovo vejico z besedami: "Iz Bele Krajine vam v belo Ljubljano z Zelenim Jurijem prinašamo to zeleno vejico in z njo pomlad. Shranite jo do nednjega Jurjevega in naj vam bo vse leto srečno in uspešno." 

"Želim si, da bi vrednote, ki ste jih danes izrazili: prijateljstvo, sožitje, strpnost, solidarnost, vera v prihodnost in upanje za napredek imele domovnisko pravico med vsemi in da bi predsednik republike, kdorkoli že to je, simboliziral skupno hotenje za prihodnost," je izrazil predsednik Borut Pahor. Zaradi razlik, ki so med nami, prav danes še posebej potrebujemo omenjene vrednote in voljo, da iščemo med nami tisto, kar nam je skupno: "da omogočimo mir, da omogočimo pogoje zato, da se bo jutri živelo boljše, kot se živi danes," je še povedal predsednik. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.