Slovenija
11519 ogledov

Pri prevozu denarja je "švicanje" uzakonjeno

Prevoz denarja, varnostniki Andrej Leban
Vam je bilo letos poleti že kaj vroče? Predstavljajte si šele, da bi morali osem ur na dan nositi debel varnostni jopič.

"To je noro! Po koncu delovnega dne sem izžet kot cunja, čeprav popijem toliko tekočine, kot je nisem še nikoli." Vročina, ki je letošnje poletje še posebej izrazita, ne postavlja pod hude preizkušnje le delavcev na prostem ali v neklimatiziranih prostorih, temveč tudi tiste, ki morajo trpeti zaradi pravil. 

Na nas se je obrnil varnostnik, ki je del ekipe za prevoz denarja z blindiranimi vozili. Opozoril nas je, da so sam in vsi njegovi kolegi v vročih dneh pod hudimi preizkušnjami, saj mora ves delovnik nositi na sebi varnostni jopič. Če ga lahko policist ali vojak nosi le nekaj ur med operativno rabo, ko so izpostavljeni neposredni nevarnosti, pa ga morajo varnostniki za prevoz denarja  skladu s pravilnikom nositi neprestano ves čas, dan za dnem, četudi medtem sedijo v blindiranem vozilu.

"Varnostniki morajo ves čas izvajanja prevoza uporabljati zaščitni jopič ali srajco najmanj nivoja IIIA po standardu NIJ in veljavnim rokom uporabe," pravi pravilnik o načinu prevoza in varovanja gotovine ter drugih vrednostnih pošiljk. Glede na vrednost pošiljke pravilnik loči pet različnih razredov prenosov, a že od prvega dalje (do 50.000 evrov) veleva stalno nošnjo jopičev. 

Banalno: nositi morajo jopiče, klima pa ne sme delati!

Predpostavljeni pravijo, da so takšna slovenska pravila in da se jih je potrebno držati, zato so varnostniki v polni opremi tudi, ko sedijo v vozilu, ki zmore že samo po sebi prestrezati krogle in izstrelke.

"Pod jopiči, ki jih imamo, je neznansko vroče in dobesedno teče od nas ves delovnik. 'Blinda' je sicer klimatizirana, a to ne pomaga kaj dosti. Potem pa je tu še neusklajenost različnih vladnih služb, saj spet druga pravila velevajo, da mora biti naše vozilo, ko stoji na miru, ugasnjeno zaradi varovanja okolja. Pa kdo je tu zmešan?," se sprašuje varnostnik, ki ni želel biti imenovan. Za prenos denarja veljajo strogi standardi preverjanja in obnašanja ekipe, šofer mora biti recimo v kombiju med predajo denarja v stalni pripravljenosti.

Sočustvujejo, a pravilnik je pravilnik

Na Zbornici za razvoj slovenskega zasebnega varovanja, ki ga vodi Branko Slak, niso želeli odgovoriti na naša vprašanja, ali so pravila, ki veljajo v Sloveniji, do varnostnikov dovolj prijazna in ali so sami predlagali ministrstvu za notranje zadeve kakšne izboljšave. Napotili so nas na ministrstvo, kjer so se sicer strinjajo, da trenutne vremenske razmere "ne pripomorejo k ugodnemu počutju varnostnikov, zato se pridružujemo nasvetom pristojnih glede opravljanja nalog na prostem in ob povečani toplotni obremenitvi."

In zakaj morajo varnostniki nositi jopiče tudi, ko so na varnem v kombiju? "Glede na to, da je varovanje prevozov gotovine in drugih vrednostnih pošiljk eden izmed najbolj rizičnih dejavnosti na področju varovanja in glede na izkušnje predvsem tujih varnostnih podjetij, je treba pri načrtovanju in izvajanju takih varovanj upoštevati najvišje varnostne standarde," so odvrnili na ministrstvu. In še: "Varnostniki lahko učinkovito izvajajo svoje naloge le pod pogojem, da so ustrezno opremljeni in usposobljeni za opravljanje tovrstnih nalog."

Njihovo psihofizično stanje in vpliv na zbranost nekje proti koncu urnika nista tako problematična.

Izkušnje tujih podjetij, pravite? No, pa poglejmo ... 

Pa smo zares preverili, kako stvarem strežejo v Nemčiji, osrednji članici EU in enem od finančnih centrov sveta, kjer imajo opravke s prevozi še veliko višjih vsot kot pri nas. Silke Wollmann iz nemškega Zveznega urada za denarne in vrednostne zadeve nam je pojasnila takole: "V Nemčiji nimamo zakona, ki bi izrecno zahteval, da morajo varnostniki pri prevozu denarja nositi varnostne jopiče. To od njih zahteva le evropska regulativa glede čezmejnega transporta. Takrat je potrebno ves čas nositi jopiče standarda vsaj VPAM 5 NIJ III A." Takšni jopiči so sposobni ustaviti krogle jurišne puške AK-47 - kalašnikov.

Kdaj pa potem v Nemčiji varnostniki sploh nosijo jopiče? "Nemška zakonodaja za varnost pri delu pravi, da morajo imeti v določenih nevarnih situacijah zaposleni ustrezno varnostno opremo, ki bi jih ščitila pred noži in strelnim orožjem. Prevoz denarja je ena izmed takšnih situacij, zato ta priporočila zanje veljajo."

V realnosti nemški varnostniki sodeč po zapisih iz njihovega specializiranega foruma jopiče nosijo zelo različno in je to zelo odvisno predvsem od njihovega delodajalca. "Dali so mi ga pred 10 leti, pa sem ga doslej nosil le enkrat. Poleti v njem 'umreš'", tako piše eden. "Najdlje v naši skupini so ga nosili dva tedna. Izkazal se je za pretežkega, v njem pa je človek preokoren," pa pravi drugi. Spet tretji pa je jopičem naklonjen: "Raje 'švicam', kot da sem mrtev ali pohabljen."

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 6
  • jerneja45 18:55 13.avgust 2017.

    Popolnoma se strinjam s komentarjem Petra 08.

  • peter08 18:08 13.avgust 2017.

    Glede uporabe jopica bi morala biti osebna odločitev. Če ga nimaš, pač tvegaš in ni odškodnine, če se kaj zgodi, ne pa da te nekaj silijo no....

  • peter08 18:06 13.avgust 2017.

    Nikoli ne bom razumel tega. V policiji je isto, ko je nevarna situacija obvezno jopič. Ne vem čisto kamot bi se naj vsak sam odločo če bo mel jopič ali ne. Če se kaj zgodi pa pač ni odškodnine....