Slovenija
15 ogledov

Pri usklajevanju z Jankovićem "prišli do polovice"

Janez Janša
1/10
Saša Despot
Predsednik SDS Janez Janša, predsednik Liste Virant Gregor Virant, predsednik SLS Radovan Žerjav in predsednica NSi Ljudmila Novak so se na pogovorih sestali danes popoldne.

To je Ljudmila Novak potrdila za STA Po njenih besedah so se dogovorili, da se bodo pogovarjali naprej, drugih podrobnosti sestanka pa ni želela izdati, ker so interne narave.

Danes so se sicer nadaljevali tudi koalicijski pogovori med predstavniki političnih strank v drugačnih sestavah. Na delovnem sestanku v DZ so se tako ob 18. uri sestali predstavniki Pozitivne Slovenije, Liste Virant in SD. Tam naj bi po neuradnih informacijah potekala nadaljnja usklajevanja stališč o koalicijski pogodbi, katere osnutek je pripravil predsednik Pozitivne Slovenije Zoran Janković.

Na večernem posvetu naj bi se med drugim sestali Jani Möderndorfer iz Pozitivne Slovenije, Janez Šušteršič in Jani Soršak iz Liste Virant ter Patrick Vlačič iz SD.

Že zjutraj pa so se sestale desnosredinske stranke, kjer so si predstavniki Liste Virant, SLS in NSi izmenjali poglede na glavne točke koalicijske pogodbe, ki jim jo je posredoval Janša. Janše in predsednika DeSUS Karla Erjavca na sestanek ni bilo.

Dopoldne Janše ni bilo"zaradi novinarjev"

Srečanja pa potekajo že cel dan. Na dopoldanskem sestanku na sedežu Virantove stranke ni bilo ne predstavnikov stranke DeSUS, niti SDS. Pri DeSUS so se namreč odločili, da bodo počakali na odločitev predsednika republike Danila Türka o predlogu za mandatarja in se šele nato odločil, kakšno pozicijo zavzeti. Prvak SDS Janša pa naj na sestanek ne bi prišel, ker so za njegovo lokacijo izvedeli tudi novinarji.

Po pogovorih je Šušteršič iz Državljanske liste Gregorja Viranta dejal, da se bodo pogajali z obema stranema (tako z Jankovićem kot desnosredinsko opcijo, op. p.), da bodo videli s kom so čim bolj programsko usklajeni. Ne zanima jih le koalicijska pogodba sama, pač pa predvsem možnost njene realizacije.

Za prihodnje dni je napovedal še več sestankov. "Dokler ni vse dogovorjeno, ni nič dogovorjeno," je dejal  in ocenil, da sta realno možna samo dva mandatarja: Janša in Janković.

Ljudmila Novak (Nsi) je dejala, da se strinjajo predvsem glede prodaje gospodarskih družb in pravosodja ter da tudi njim pripada en del v vladi.


"Mesta za posamezno stranko še niso določena, to je stvar dogovora, kot je stvar dogovora vsebina pogodbe, ki je bila poslana. Po moji oceni je dobro strukturirana, z mnogo vsebine," pa je dejal Radovan Žerjav (SLS).

Kot težko je označil tako sestavljanje koalicije z Jankovićem kot z Janšo in da so bila težka vsakič v 20 letih: „Pogajanja so težka zato, ker se je bilo treba dogovoriti za sodelovanje tako, da bo vzdržala 4 leta.“

Rezervni načrt

Po propadu ideje vlade narodne enotnosti, ki jo je zagovarjal Virant in okrog katere se je njegova Državljanska lista usklajevala predvsem z SLS in DeSUS-om, a ni prejela zadostne podpore, tako ostaja v igri za oblikovanje nove vladne koalicije poleg Jankovića še Janša s svojo idejo o "koaliciji razuma".

Pri Janševem predlogu naj bi šlo za rezervni načrt v primeru, da Jankoviću, predsedniku Pozitivne Slovenije, ki je na volitvah prejela največ glasov, ne bi uspelo zbrati dovolj podpore za svojo vladno koalicijo. K pogajanjem je Janša povabil tudi Socialne demokrate, vsem pa je poslal osnutek možne koalicijske pogodbe.

Usklajevanja na desni, a tudi na levi

Neodvisno od pogovorov o tako imenovani desnosredinski koaliciji pa se nadaljujejo usklajevanja stališč glede morebitne koalicijske pogodbe med Pozitivno Slovenijo Zorana Jankovića, SD in Listo Virant. Slednja se je namreč odločila za pogajanja o sodelovanju v vladi tako z Jankovićem kot z Janšo.

Navidez neodločena je tudi stranka DeSUS. Njen prvak Erjavec bi namreč lahko z vstopom v Jankovićevo koalicijo prinesel dovolj glasov za šibko večino levosredinske koalicije.

O kupčkanju in preračunljivosti še neodločenih smo sicer pisali že v preteklih dneh.

DeSUS se ne pogaja, več znanega v četrtek

Da o domnevnih sredinih pogovorih nič ne ve, nam je zatrdil generalni sekretar stranke DeSUS Ljubo Jasnič. Povedal nam je, da v skladu s torkovimi sklepi vodstva stranke za to ni nobene osnove. V četrtek zjutraj se bo sicer sestala šestčlanska pogajalska skupina na čelu s predsednikom Karlom Erjavcem in tam naj bi dorekli, kako bo stranka nastopala v prihodnje.

Komentarjev 41
  • gec 19:45 05.januar 2012.

    IDIOT BOLANI..

  • tralala 09:52 05.januar 2012.

    ovca zaslepljena. Jutri zvečer je striženja na sedežu SDS, da ne boš pozabil.

  • tralala 09:51 05.januar 2012.

    in kje se je smito23 zmotil?