Slovenija
148 ogledov

Pri vnašanju izvidov testiranj na covid veliko napak

Testiranje na covid-19 Profimedia
Postopki proti osebam, ki se po pozitivnem hitrem testu niso udeležile testiranja PCR, razkrili veliko število napak.

Veliko primerov, ko se osebe, pozitivne na hitrem antigenskem testu, niso udeležile testiranja z metodo PCR, je bilo zaključenih, saj je šlo za posledice napačnega vnosa izvida testiranja. Kot poroča portal 24ur.com, je od 1178 oseb, ki jih je obravnal zdravstveni inšpektorat, postopek v 1.038 primerih bil zaključen, saj je šlo za administrativno napako. Odprtih je še 140 primerov, dodajajo.

Oboleli z novim koronavirusom, ki so bili na hitrem testu pozitivni, bi se morali udeležiti še testiranja PCR. S slednjim naj bi okužbo potrdili ali ovrgli. Takšen pristop je veljal do konca januarja letos. Kdor se testiranja s PCR ni udeležil, ke bil v prekršku. Globe za tak prekršek so bile predvidene v višini od 400 pa vse do 4000 evrov. Od februarja dalje nato ni bilo več treba potrjevati hitrih testov s PCR testiranjem. 

Zdravstveni inšpektorat je med postopkom ugotovil, da je v večini primerov prišlo do napačnega vnosa podatkov oziroma je šlo za teste, ki so jih posamezniki opravljali ob koncu izolacije. V nekaj primerih je bil zaradi slabega stanja bolnika opravljen le hitri test, v nekaterih primerih pa gre za posameznike, ki so umrli. 

Pristojni inšpektorat je do zdaj ugotovil 29 kršitev, pri čemer so izrekli en obdolžilni predlog zoper mladoletno osebo, 17 opominov in 11 glob v skupni vrednosti 4400 evrov, navaja portal. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • bobubob 19:27 25.maj 2022.

    Kot policija lovi male dilerje ali tiste, ki so za km ali dva čez omejitev ter kolesarje - namesto da bi lovila najprej velike 'beloovratniške kravatirane' ribe tako tudi inšpekcija za bolezen lovi žrtve vladnega 'boja z virusom' namesto da ...prikaži več bi se poukvarjala z arhitekti te kovidne norosti in se pogovorila npr. z ihani, kreki....nijzjevkami... Dokler bo JJ jahtiral s 'poslovneži', se to ne bo zgodilo. In dokler bodo voljeni novi obrazi teh 'poslovnežev', tudi ne. Slovenec Slovencu Slovenec.