Slovenija
100 ogledov

Pri Vogrščku ne bo plaže

Predlog, da bi ob Vogrščku uredili plažo, je Arso zavrnil, saj se jezero uporabl Žurnal24 main
Arso. "Vogršček je namenjen namakanju, kopališka dejavnost sem ne spada."

"Vogršček je v poletnem času zbirališče že kar veliko ljudi. Glede na gospodarske razmere jih bo najbrž v tem poletju še več. Zato predlagam, da bi na plažo nasuli pesek," je dejala Darinka Kozinc, novogoriška svetnica.

Namakanje in zadrževanje
Zadrževalnik je vodnogospodarski objekt v lasti ministrstva za kmetijstvo, njegov upravljalec pa je ministrstvo za okolje in prostor, zato je novogoriška občina pobudo naslovila nanj.

Na Agenciji RS za okolje (Arso) pa so bili kratki in jasni: "Območje zadrževalnika ni bilo zgrajeno za kopališko dejavnost, ki na tem območju tudi ni predvidena."

Najprej 350 tisoč
Sanacija
. Ministrstvi za kmetijstvo ter okolje in prostor sta se dogovorili, da bosta prispevali vsako polovico za 350 tisoč evrov vredno naložbo za najnujnejša obnovitvena dela na namakalnem sistemu za vzdrževanje vodostaja.

Poudarili so, da je zadrževalnik namenjen predvsem namakanju kmetijskih zemljišč, v manjši meri pa tudi zadrževanju visokovodnega vala. Opozorili so še, da mora biti območje, ki bi bilo namenjeno kopališki dejavnosti, kot tako opredeljeno v prostorskem aktu in uvrščeno na seznam kopalnih voda.

Za turizem Mola in Klivnik
V turistične namene pa želijo Bistričani izkoristiti akumulacijski jezeri Mola in Klivnik. Ker je za turizem ključnega pomena vzdrževanje vodostaja, je ilirskobistriška občina (pa tudi ribiči) zadovoljna, da se jim je z Arsom uspelo dogovoriti o vzdrževanju takšnega vodostaja, ki bi zagotavljal rezervo ob poplavnem valu, hkrati pa ne bi ogrožal ribolovne in turistične dejavnosti.

"Naslednje leto bomo sprejeli občinski prostorski načrt, v sklopu katerega bodo opredeljene dejavnosti okrog obeh jezer," nam je pojasnil ilirskobistriški župan Emil Rojc, potencialne investitorje pa bo treba še najti. Ob jezerih sta med drugim predvidena kamp z rekreacijskimi površinami, čolnarno in gostinsko ponudbo ter bazen.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.