Slovenija
50 ogledov

Pri vsaj štirih malih bolnikih bi lahko preprečili smrt

otroci, srčna kirurgija, operacija, srce Profimedias
Varnost otrok v programu, ki so ga izvajali na UKC Ljubljana, je bila resno ogrožena. Vodstvo je za nepravilnosti vedelo, vendar ni ukrepalo.

Zdravniška zbornica Slovenije javnosti tudi uradno predstavlja vsebino poročila o izrednem strokovnem nadzoru nad otroško srčno kirurgijo v UKC Ljubljana, opozarja na neprimerno skrb za bolnike, sumljive smrti otrok, neodzivanje kljub opozarjanju na nepravilnosti, pomanjkljivo zbiranje podatkov, slabe odnose med zaposlenimi v programu otroške srčne kirurgije in neorganiziranost programa.

Komisija je v analizi našla kar štiri primere, v katerih bi bilo mogoče preprečiti smrt. Te podatke so posredovali tudi tožilstvu in jih bo potrebno še dodatno preučiti.

Kompetence kirurgov precenjene

"Kompetenca mladih kirurgov v programu precenjena, izobraževanje le-teh pa ni bilo v skladu s smernicami otroške srčne kirurgije, " je povedal Valentin Sojar, predsednik združenja kirurgov Slovenije

Manjka dokumentacija za 12 bolnikov

Komisija, ki je opravila nadzor, zaradi težav in napak pri vnosu podatkov sumi, da več kot 15 odstotkov vse dokumentacije manjka ali je založena. Zato zahteva pri ministrstvu za zdravje ustrezno preiskavo, saj je potrebno manjkajoče podatke najti. Za 12 bolnikov komisija dokumentacije ni dobila."Vodstvo UKC bomo pozvali, naj te podatke dostavijo, če jih ne bodo, bomo to prijavili ustreznim organom," pravi ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc.

Komisija opozarja, da je vodstvo vedelo za nepravilnosti in ni preverilo dvomov v veljavnost prikazanih rezultatov programa v preteklih letih."Vodstvo je omaleževalo ogroženo varnost otrok na srčni kirurgiji," pravi Andrej Možina, predsednik zdravniške zbornice.

Mishaly v Ljubljani tri do šest dni mesečno

Z izraelskim kirurgom Davidom Mishalyjem je UKC Ljubljna podpisal dogovor po katerem je bil za operacije na voljo le od tri do šest dni mesečno. Ta dogovor je po mnenju komisije povzročil številne težave pri oskrbi bolnikov, pri vnovičnih operacijah, odnosih znotraj oddelka, poročanju o operacijah in usposabljanju novih srčnih kirurgov v največji zdravstveni instituciji pri nas. "Premalo izkušena kirurga nista zmoghla teh težkih primerov," pravi Možina

Neverodostojni podatki

V primerjavi s tujimi primerljivimi institucijami je bilo v kliničnem centru izvedenih malo operacij, podatki o teh so tudi neverodostojni, saj se med seboj razlikujejo. Prav tako vse operacije niso bile vpisane v bazo podatkov pristojnega evropskega združenja.

Komisija, ki je opravljala nadzor, je tudi odkrila pomenljiva odstopanja od mednarodnih smernic in standardov, ki veljajo za srčne operacije otrok. Varnost pacientov je bila tako med letoma 2007 in 2014 resno ogrožena, opozarjajo v poročilu.

Na UKC Ljubljanani pogojev za operiranje otrok s srčnimi napakami ni

Končno stališče komisije je, da je bila varnost otrok v tem sedemletnem obdobju resno ogrožena. Prav tako dodajajo, da trenutno na UKC Ljubljana ni ustreznih pogojev, za izvajanje nadaljnjih operacij.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 5
  • popokatopetl 10:07 18.september 2015.

    Btw, tule je nenavadno medijsko izpostavljena ena konkretna ekipa in to zato ker je to rezultat kreganja med doktorji ki je pljusknilo v javnost. Po bolnicah je še nič koliko ekip, ki prav tako niso dobro organizirane in ponekod ljudje ...prikaži več zaradi tega tudi umirajo, pa se o njih ne piše. Potem pa je tu še sistemsko varčevanje, zaradi katerega je bil uveden sistem predolgih čakalnih vrst. Od njega prekmalu umre precej ljudi, ker se jim zaradi odlašanja s pregledom ali zdravljenjem bolezen že preveč razvije, pa njegovih arhitektov nihče ne more poklicat na odgovornost.

  • benč 16:56 17.september 2015.

    Mi nekoga hudo pogledamo, pa gremo v zapor, če pa dohtar z vezami koga ubije iz malomarnosti, pa ni nič takega!

  • patron 16:41 17.september 2015.

    sam plave kuverte njuškajoooooo....