Slovenija
47 ogledov

Pri vsakem kupijo najcenejše

Ljubljana 15.01.2013 gradbisce Hofer ob ulici Jozeta Jame v Ljubljani; foto:Sasa Saša Despot
Nove trgovine. Letos jih bosta gradila Hofer in Lidl, čeprav prihodek v trgovini na drobno že štiri leta upada. Novi trendi. Diskontne trgovine izpodrivajo večje trgovce. Potrošniki opravljajo manjše nakupe pri več različnih trgovcih.

Hofer načrtuje, da bo letos po Sloveniji odprl osem novih trgovin. Te jasno napovedujejo le še v Lidlu, kjer števila še ne morejo izdati, "saj so postopki za pridobitev ustreznih dovoljenj še v teku".

Omenjena trgovca nove centre napovedujeta ne glede na to, da prihodki v trgovini na drobno padajo od druge tretjine leta 2008. To zanju očitno ne velja, ocenjuje Tanja Kosi s koprske fakultete za menedžment: "Svoj prostor na trgu si ustvarjata na račun manjšega tržnega deleža nekega drugega trgovca oziroma trgovcev. Gre za boj med relativno velikimi igralci in tistimi, ki postajajo malo večji, kar je za potrošnika dobro, za glavne igralce pa ne tako."

V Mercatorju, ki ima po Sloveniji največ trgovin, letos ne načrtujejo odprtja novih centrov, bodo pa prenavljali sosedske prodajalne in supermarkete. V Tušu so napovedali, da se bodo poskušali približati kupcem tam, kjer trenutno niso prisotni. "Odprtje nove trgovine je pogojeno predvsem z lokacijo oziroma potencialom, ki ga prinaša. Take lokacije še obstajajo," je razložila Anja Marjetič, vodja odnosov z javnostmi v Tuš holdingu. Odgovorov Spara na to temo nismo prejeli.

Vsako leto več kupcev

V Hoferju so se pohvalili, da imajo vsako leto več kupcev: "Predvsem opažamo porast stalnih kupcev." V Lidlu pa, da imajo še vedno strmo rast prihodkov, čeprav kot pravijo, pri poslovanju občutijo zaostrene gospodarske razmere. Kljub temu pričakujejo, da bodo imeli letos več prihodkov kot lani.

Nihče od trgovcev ni napovedal, da bo letos kakšno trgovino zaprl, le v Mercatorju o tem še ne morejo govoriti do objave letnega poročila za prejšnje leto.

Akcije jih pritegnejo

So pa vsi trgovci potrdili, da so se navade kupcev pred krizo in v njej spremenile. "Kupujejo premišljeno, pogosteje izdelke v akciji, koristijo tudi druge ugodnosti in nakupujejo večkrat," so pojasnili v Tušu. V Lidlu so dodali, da potrošniki spremljajo cene izdelkov in da se je vrednost posameznega nakupa zmanjšala: "Ne opažamo pa padca povpraševanja po naših izdelkih."

Maja Makovec Brenčič z ljubljanske ekonomske fakultete je dejala, da so tudi rezultati raziskave Trženjski monitor Društva za marketing Slovenije iz oktobra lani pokazali, da so se kupci z nakupnimi navadami prilagodili recesiji ter da zdaj tehtajo med dejanskimi potrebami in kupno močjo. Nazadnje je 40 odstotkov anketirancev dejalo, da v večji meri kupujejo v diskontnih trgovinah; leta 2009 je bilo takih 28 odstotkov. Kosijeva je ob tem dodala, da vsak trgovec, ki pride na slovenski trg, potrebuje čas, da ga kupci spoznajo: "Ko dobijo zaupanje vanj, mu omogočijo rast. Očitno so kupci začeli do neke mere zaupati tujim diskontnim trgovinam." V omenjeni raziskavi so kupci še navedli, da kupujejo več cenovno ugodnih izdelkov, v večji meri pa posegajo tudi po trgovskih znamkah.

Komentarjev 12
  • Mitoka 11:14 16.januar 2013.

    V Hofru in Lidlu in podobnih jajcah ne kupujem, ker me v prvi vrsti moti že videz kako je to vse skupaj prezentirano, kot skladišče. In tudi ne zaupam kvaliteti njihovih izdelkov. Poleg tega so 'klasične' trgovine dosti boljše založene, ...prikaži več imajo boljšo in širšo ponudbo, dobiš vse na enem mestu. Kot je napisala Alvoxy, se pa da s temi karticami (ja, predvsem v Tušu, kjer imaš dejansko ugodnosti na vse živo) pridt fajn poceni skozi, poleg tega pa maš še malo morje akcij. Tako da res ne vidim potrebe po nakupih v diskontih.

  • Alvoxy 09:25 16.januar 2013.

    Meni pa tile Hoferji in Lidli ne dišijo preveč, nimajo v ponudbi vsega tistega kar bi jaz želela kupiti, pa tudi več kot polovica izdelkov je takšnih, ki jih zagotovo ne bi nikoli kupila. Hoferji in Lidli služijo samo na ...prikaži več račun krize in pa cenejših izdelkov, ki so pa daleč od kvalitete tistih ki jih prodajajo drugod. Jaz vse gradim s kartico zvestobe. Nekaj časa sem imela mercatorejvo, sedaj pa že več kot 2 leti zaupam samo Tuševim trgovinam in ko sem enkrat konec meseca zračunala in preračunala vse skupaj sem ugotovila da se mi tako najbolj izplačajo nakupi in da na ta način največ privarčujem. Veliko namreč kupujem tudi kozmetike in tako popuste uveljavljam v Tuševih drogerijah...

  • Zvonka Facija 08:48 16.januar 2013.

    Ne vem zakaj bi imeli v Lidlu še kartico zvestobe,saj so že tako najcenejši. Enak nakup v Mercatorju je z dodanimi pikami še vedno dražji kot v Lidlu. Te njihove akcije -10, pa pike pa ne vem kaj še, je ...prikaži več samo pesek v oči. Cene so toliko višje, da si to lahko privoščijo. Kupujemo pa tam kjer je ceneje. To, da ima najboljši sosed boljšo kvaliteto živil, ta je pa lovska. Tudi pri njih je ogromno artiklov iz uvoza, prav tako pa najdem v Lidlu naše domače artikle. Salame in meso STRAŠEK.