Slovenija
19 ogledov

Pribac: Pahor dobiva veliko ženskih preferenc

slovenska zastava
1/10
Saša Despot
Pahor po mnenju analitikov uspešno vzbuja pozornost, vprašanje pa je, ali mu bo jo uspelo pravočasno preliti v verodostojnost.

"Türk je opravljanje predsedniške funkcije brezhibno instrumentaliziral za potrebe volilne kampanje. Zver se je ob zavedanju, da pride v medije bistveno težje kot aktualni predsednik, pravilno odločil za poudarek na terenski kampanji. Pahor ostaja zvest svojemu slogu, ki sicer včasih deluje malo svojevrstno, a pozornost vsekakor zna vzbuditi," je dosedanjo predsedniško kampanjo najresnejših treh kandidatov povzel politični analitik Matej Makarovič.

Poletno medijsko mrtvilo je po mnenju Igorja Pribaca najbolje izkoristil prav slednji in najbolj med vsemi dajal "ton kampanji". Dodal je, da je "Pahor dosegel pozornost", vendar pa je po njegovem mnenju vprašanje, ali si lahko "predsedniški kandidat privošči, da se iz dneva v dan prestavlja v delavske čevlje in pri tem ohrani verodostojnost resnega politika".

Zgodnji začetek predvolilne kampanje pred predsedniškimi volitvami, ki bodo šele 11. novembra, pa je Makarovič pripisal tudi dejstvu, da je sedanji predsednik Danilo Türk opravljanje svoje predsedniške funkcije že od začetka leta tesno povezal "z niti ne najbolj prikrito volilno kampanjo". To je bil znak ostalim, da morajo pohiteti, meni. Kampanja bo zato za državo, kjer ima predsednik republike predvsem simbolno vlogo, precej dolga, še ocenjuje.

Drugi kandidati za popestritev

Ob treh favoritih so se v zadnjih mesecih za kandidaturo za predsednika republike odločili tudi "pojoči major" Ladislav Troha, podjetnica Monika Malešič, brezdomka Fani Eršte, duhovnik Dušan Egidij Kubot, kmet Miro Žitko ter Marko Kožar, ki je v boj za predsedniški stol vstopil že tretjič.

Pribac je ocenil, da so ti kandidati predvsem "popestrili" kampanjo, možnosti njihovega uspeha pa so po njegovem mnenju majhne, pravi. Vseeno pa ocenjuje, da vedno obstaja možnost, da bi se tudi komu od njih uspelo prebiti v ospredje, kar bo odvisno predvsem od njihovih nastopov in artikuliranosti. Makarovič pa sicer dvomi, da kateri od teh kandidatov resno verjame v svojo zmago. Ocenjuje, da gre bolj za željo po javni pozornosti, po vsaj petih minutah slave oziroma za željo po preusmerjanju pozornosti na posamezne teme.

Pribac je ob tem opozoril še, da med tremi favoriti znova ni nobene ženske. "Velika" kandidatka bi po njegovem prepričanju lahko zmanjšala možnosti za preboj Boruta Pahorja, ki dobiva veliko ženskih preferenc. Makarovič k temu dodaja, da bi v trenutni bitki, ko imajo vsi trije najresnejši kandidati za sabo močne organizirane politične skupine, preboj uspel le kandidatki z izjemno osebno karizmo.

In kdo bo zmagal?

Tako napovedovanje je nehvaležno, je ocenil Makarovič. Ob tem je prepričan, da bo na volitvah zagotovo drugi krog, vsak od treh kandidatov – Türk, Zver in Pahor – pa ima, kot pravi, še vedno realno možnost za zmago. Pribac vidi možnost velikega spopada v drugem krogu predvsem med Türkom in Pahorjem. Milan Zver se bo po njegovem mnenju vanj težko prebil, ker se mu, kot meni, ni uspelo umakniti od ideoloških stališč SDS in NSi, ki nimajo odobravanja v širši javnosti.

Komentarjev 1
  • KLOBO 18:38 09.avgust 2012.

    Men ta spektakel Pahorja ni čisto jasen!?? A ni Pahor izvoljeni poslanec in torej bi moral v službo hoditi v parlament, oz. vsaj do svoje poslanske pisarne! ????Po vsem tem lahko poslanci opravljajo vse drugo, kot bi dejansko ...prikaži večo morali!! A mu bo Virant priznal šiht v poslanskih klopeh, kljub temu, da se dela bedaka sam iz sebe!