Slovenija
355 ogledov

Približno osmina prebivalstva si aplikacije #OstaniZdrav sploh ne more naložiti

Aplikacija #Ostanizdrav Bralec
Uporabniki iPhonov so v tem primeru na slabšem.

"S to omejitvijo se soočajo v vseh državah"

Z aplikacijo #OstaniZdrav lahko pomagamo epidemiologom in aktivno sodelujemo pri zaustavljanju epidemije, a marsikdo si aplikacije na svoj telefon sploh ne more naložiti. Ne le, ker nima pametnega telefona - tudi starejši iPhoni aplikacije ne podpirajo. Po nekaterih ocenah je takšnih uporabnikov več kot osmina.

Maja Založnik s COVID-19 Sledilnika je za 24 UR zvečer povedala, da je situacija za uporabnike Androida precej boljša kot za tiste, ki imajo iOS. Aplikacija na sistemu Android 6 deluje, to so približno pet let stari telefoni, medtem ko na več kot dve leti starih iPhonih ne. 

"S to omejitvijo se soočajo v vseh državah. Ni pa to omejitev za ostalih sedem osmin prebivalstva, ki imajo dovolj sodoben mobilnik, da si jo naložijo," je povedala. 

"Več ljudi, kot si jo bo naložilo, boljši bo učinek"

Aplikacijo si je doslej naložilo manj kot 10 odstotkov populacije, torej manj kot 200 tisoč ljudi. Založnikova težko oceni, ali je to dovolj. "Enostavno več ljudi, kot si jo bo naložilo, boljši bo učinek," je poudarila. "Nihče ne trdi, da je to neka čarobna paličica, ki bo ustavila epidemijo, če jo imamo vsi naloženo. Gre pač za dodatno informacijo, da se lahko bolj odgovorno obnašamo in obvestimo stike, če smo okuženi," je povedala.

Uporaba je hitra, anonimna, da si jo naložimo, pa potrebujemo slabo minuto. Zato ne vidi razloga, da si je ne bi namestili na svoj telefon.

Pa lahko tudi aplikacija ustvarja občutek lažne varnosti? "Ne vem, zakaj bi se človek počutil bolj varnega zaradi aplikacije. Če ne dobite obvestila, še ne pomeni, da niste imeli stika. Zakaj pa skoraj tretjina ljudi ni po okužbi v aplikacijo vnesla TAN kode, težko ugibam. Možno je, da zato, ker je bil do pred kratkim precej omejen čas za vnos kode, to se je zdaj popravilo. Upamo, da se bo statistika izboljšala," je dejala.

dezurni@zurnal24.si

aplikacija ostani zdrav Slovenija Sprememba, povezana z aplikacijo #OstaniZdrav
Komentarjev 3
  • Avatar ovca
    ovca 15:19 30.oktober 2020.

    🤣😁🤣 blazno si jo zelijo nalozit,pa jim ne deluje. Komu pade provizija za nadgradnjo? In,da ne bo pomote. Osebno si jo NOCEM NALOZIT na moj pvt fon,za katerega stroske osebno placujem sama! Od......!