Slovenija
181 ogledov

Priča v primeru umora Janka Jamnika: Novič je imel listo za "fentanje"

Milko Novič Žurnal24 main
Balistični izvedenec ne verjame, da se je Milko Novič, ki se brani obtožbe o umoru nekdanjega šefa kemijskega inštituta Janka Jamnika, z delci smodnika kontaminiral, ko je med obiskom policijske postaje po umoru dal roke v žep plašča, s katerim je obiskoval strelišče.

Novič je prepričan, da je Sablič danes "povedal pravljico" in dvomi v njegovo strokovno usposobljenost.

Novič vztraja, da se je njegov plašč z delci smodnika kontaminiral, ko je na strelišču, ki ga je obiskoval, plašč odložil na polico za prostorom za streljanje. Nazadnje pa je streljal poleti leta 2013. Tudi lastnik strelskega kluba, ki ga je Novič obiskoval, ni izključil možnosti, da se police med streljanjem kontaminirajo z delci smodnika.

Franc Sablič, ki je podpisal izvedeniško mnenje, ne izključuje možnosti kontaminacije plašča, odloženega na polico. A kot je poudaril, se delci ob streljanju razpršijo naravnost, levo in desno, nazaj pa precej manj. Delci smodnika tudi hitro odpadajo, polovica jih odpade že v pol ure po streljanju.

Se je smodnik na plašču ohranil?

Na jakni pa je bilo delcev veliko, toliko jih ne bi moglo ostati več kot leto dni, meni Sablič. Hkrati pa je bilo delcev malo v žepih plašča, kamor naj bi Novič segel ob odhodu na policijsko postajo dan po umoru.

Sablič je poudaril, da so sledi s plašča popolnoma enake sestave kot sledi iz tulcev dokaj redkega streliva, najdenih na kraju dejanja. Novič je na strelišču streljal z različnim strelivom, vendar so forenziki na Novičevi jakni našli le štiri kovine, ki so bile tudi v tulcu s kraja umora, in nobenih drugih, je še poudaril Sablič.

Vseh sedem delcev smodnika, ki so jih našli na Novičevih rokah, pa so našli na delu, kjer je značilno, da po streljanju ostanejo delci. Nekaj delcev so policisti našli tudi na Novičevem čelu in laseh, obtoženi domneva, da se je po kontaminaciji rok verjetno dotaknil tudi obraza in s tem prenesel delce. Sablič pa je dejal, da so sledi na laseh značilne pri strelcih.

Sablič meni, da Novičeva pojasnila niso možna, nasprotno pa si je obramba neuspešno prizadevala za izločitev Sabličevega izvedeniškega mnenja, saj dvomijo v Sabličevo nepristranskost, želi si tudi zaslišanja tujih izvedencev. Noviča, ki je Sabliču danes postavil številna vprašanja, je pričanje izvedenca večkrat razburilo. Večkrat je morala posredovati sodnica, tudi s pozivom obtoženemu, naj ne bo žaljiv do priče.

Kljub temu je obramba, kakor je v izjavi dejal odvetnik Žiga Podobnik, danes dobila potrditev, da je kontaminacija, kakor jo opisuje Novič, možna. Podobnik je poudaril, da Sablič ni strokovnjak za kontaminacijo in da na nekatera njihova vprašanja ni odgovoril, vendar je Sablič sam danes tudi povedal, da izvedenci za kontaminacijo ne obstajajo.

Obramba si zato prizadeva, da bi zaslišali tudi kemijskega izvedenca, ki bi lahko odgovoril na vprašanja o razmerju različnih snovi v strelivih.

Sodelavec: Na njegovem seznamu za fentanje tudi Jamnik

Kmalu po napadu na Jamnika je eden od nekdanjih Novičevih sodelavcev na Kemijskem inštitutu svojemu nadrejenemu izrazil prepričanje, da za umorom stoji Novič, saj da mu je nekoč omenil nek "seznam za fentanje", na katerem da je tudi Jamnik. Nadrejeni je zaradi tega poklical policijo.

Nekdanjega sodelavca Aleša Farkaša so danes tudi poklicali na sodišče, kjer je potrdil pogovore o "seznamu za fentanje," a dodal, da teh Novičevih besed ni resno jemal. Kljub temu pa je potrdil, da je svojemu nadrejenemu izrazil prepričanje, da za napadom na Jamnika stoji Novič, ki naj bi mu nedolgo pred smrtjo Jamnika dejal, "da je vse pripravljeno".

Sojenje se bo z zaslišanjem prič nadaljevalo prihodnjo sredo.

Novič je obtožen, da je 16. decembra lani okoli 19.40 na parkirišču gostinskega lokala na ljubljanskem Viču izza hrbta dvakrat v glavo ustrelil direktorja Kemijskega inštituta Jamnika. Kot piše v obtožnici, je to storil načrtno in zahrbtno, žrtvi je življenje vzel, ko ta tega ni pričakovala, in se tudi ni mogla braniti.

dezurni@zurnal24.si 

Komentarjev 3
 • Ludvik Miholic 16:53 05.december 2015.

  v sloveniji se pogostu dokazi nastavljajo to vem ze iz mojih izkusenj kdaj smo mogli to nastavljati po navodilah drugih drugace si lahko nestal ali te noc vzela kot se to sedaj dogaja

 • Francissco 07:01 03.december 2015.

  Ja, predlagam, da vse, ki hodijo na strelišče in imajo spiske živali za odstrel, skupaj z lovci in policaji, proglasijjo za potencialne morilce in se jih zapre. Potem bomo varni, ker ta skupina povzroči največ umorov v mirnodobnem času. Kako enostavno, a ne.

 • Avatar Leon
  Leon 19:47 02.december 2015.

  Mislim,da gre za paniko sodstva saj v letu dni niso uspeli zbrati pravih dokazov. Z dobrim odvetnikom bo dokazal svojo nedolžnost.