Slovenija
31 ogledov

Pričakujemo lahko nove težave

meteoalarm PrtScr meteoalarm.eu
Po 24-urnem zatišju prihaja nova vremenska fronta, ki za že tako prizadeta območja ne prinaša nič dobrega. Vreme se vsaj še dober teden ne bo ustalilo.

Vremenska fronta nas bo predvidoma prešla to noč, je dejal Brane Gregorčič z Agencije RS za okolje (Arso). Po njegovih besedah ob normalnih razmerah ne bi izdajali opozoril, v sedanjih razmerah pa bodo padavine, čeprav jih ne bo zelo veliko, dodatno obtežile že zdaj z ledenim oklepom mejno obremenjena drevesa in nekatere konstrukcije. Na terenu lahko pride do novih težav, pravi Gregorčič.

Po ledenem dežju in snegu še veter

Današnja noč bo oblačna. Na Primorskem bo deževalo, drugod pa snežilo, le na vzhodu države bo povečini suho. Na prehodu med Notranjsko in Primorsko se bosta tako pojavljala poledica in žled. Ponekod bo pihal jugo, ki se bo v sredo v popoldanskih urah še krepil. Ker so drevesa vklenjena v led, lahko marsikje pride do novega lomljenja vej in morda tudi dreves.

Za četrtek vremenoslovci večjih posebnosti ne predvidevajo, ob koncu tedna pa se vendarle nakazuje počasna odjuga. Šele od petka naprej bi lahko govorili o odjugi, prej pa ne, je pojasnil Gregorčič.

Ledeni oklep se bo počasi topil

Petkovo jutro bo po napovedih še mrzlo, večinoma s temperaturami pod ničlo, čez dan naj bi zapihal razmeroma močan veter, ki bo sprva še lahko povzročal dodatno škodo, ker bodo drevesa kar v precejšnji meri še vedno ledena. Preko vikenda pa vremenoslovci pričakujejo nekaj padavin. V krajih, kjer je veliko žleda, bo deževalo ob pozitivnih temperaturah, kar naj bi počasi načelo plast ledenega oklepa. Ne bo šlo pa zelo hitro, pravi Gregorčič.

Konec tedna težave z naraslimi vodami

Po besedah hidrologa Janeza Polajnarja ob predvideni odjugi konec tedna, zlasti pa v naslednjem tednu pričakujejo, da se bodo kraški vodotoki, zlasti kraška polja notranjskega in ponekod dolenjskega krasa močno polnila. Kot pravi Polajnar, bodo poplave kraškega tipa, kar pomeni, da bo voda počasi, a vztrajno naraščala. Zadržala pa se bo lahko kar nekaj dni, morda celo tednov ali več.

Težave se ponekod že pojavljajo. V vasi Bač se tako trudijo vodo speljati mimo vasi, a se zato po Polajnarjevih besedah težave pojavljajo drugje. Voda, ki sedaj tam zastaja, namreč ne more odtekati zaradi popolne zasičenosti kraškega podzemlja z vodo. Pojavljajo se nove ojezeritve na območju zgornje Pivke in, kot kaže, se bodo te težave na tem območju v prihodnjih dneh, zlasti pa v prihodnjem tednu še stopnjevale.

Trenutno za območju porečja Ljubljanice, kamor sodi tudi območje Pivke, velja oranžna, tj. druga stopnja ogroženosti.

V gorah nevarnost plazov

Na Arsu opozarjajo tudi na razmere v gorah: Po Gregorčičevih besedah bo na območju Julijskih Alp zapadlo kakšne četrt metra novega snega in še vedno obstaja velika nevarnost proženja snežnih plazov.

Komentarjev 2
  • Anton Steiner 15:23 05.februar 2014.

    ja zakaj pa imamo znastvenike človek že tako vse obvlada zadnji čas da začne nadzirat še vreme

  • ennanova 09:08 04.februar 2014.

    Gospodarska rast - pot v uničenjeZadnji vremenski pojavi, ki so prizadeli Slovenijo, pa tudi širše območje, na žalost niso več samo občasni ekstremni pojavi, temveč vse bolj postajajo “običajno” vremensko dogajanje. Vendar je osredotočenost političnih in ekonomskih odločevalcev na ...prikaži več problematiko globalnih podnebnih sprememb v zadnjih letih skorajda povsem “izpuhtela v atmosfero”. Namesto preobrazbe ekonomskega sistema, ki temelji na gospodarski rasti v sistem, ki bi temeljil …http://za-misli.si/kolumne/rok-kralj/1448-gospodarska-rast-pot-v-unicenje