Slovenija
33 ogledov

Pričakujemo velike težave zaradi močnega dežja

Plaz v Štravberku
1/7
CZ Novo mesto
Vremenoslovci do vključno sobote napovedujejo pogosto deževje, tudi v nedeljo se bodo pojavljale še posamezne plohe. Nevarnost zemeljskih plazov je še večja. Z njimi se še vedno spopadajo v Šoštanju in Novem mestu.

"Pričakujemo večje težave zaradi močnega dežja predvsem na vzhodu države, pa tudi v južni in osrednji Sloveniji," svari Janko Merše z agencije za okolje. Arso je za omenjene dele države izdal opozorilo pred nevarnostjo močneje narastlih vodotokov, zaradi precejšnje namočenosti se bodo lahko prožili zemeljski plazovi.

Težave se plazovi se tako nadaljujejo. V Šoštanju se že drugi dan spopadajo s plazom soteske Penk, zaradi katerega so morali v noči na sredo evakuirati šest družin, dve sta nocoj še vedno spali pod tujo streho.

Evakuirati so morali tudi družino iz Štravberka, občina Novo mesto, kjer je stanovanjsko hišo z ene strani plaz zasul do višine šestih metrov, dva prostora sta popolnoma zasuta z zemljo. Novomeški in gasilci iz Otočca so plazišče zavarovali, na njem kopljejo jarke in preusmerjajo tok vode.

Plaz je včeraj prizadel tudi gasilce iz Krškega; zaradi manjšega zdrsa zemljine se je na gasilski dom podrl hrast, ki je na objektu poškodoval okrog pet kvadratnih metrov strehe.

Zaradi Arsovega opozorila so dolenjski in posavski gasilci pa tudi njihovi kolegi na vseh ostalih območjih države v pripravljenosti.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.