Slovenija
33 ogledov

Pridelamo samo tretjino zelenjave

razno 06.06.13. paradiznik, sadje, zelenjava, roke, cesnjev, kmet, pridelovalec, Shutterstock
Stopnja pri zelenjavi pada.

Stopnja samooskrbe z zelenjavo je v letu 2012, za katerega je Statistični urad RS objavil zadnje poročilo, znova upadla in je bila najnižja med vsemi skupinami živil (z izjemo riža in sladkorja, kjer je samooskrba nična). Količina pridelane zelenjave se je glede na leto prej znižala za devet odstotkov in je zadostovala za le 34 odstotkov porabe. Statistiki so v ta podatek vključili zelenjavo, ki jo vrtičkarji pridelajo na hišnih vrtovih. Predlani smo sicer pojedli v povprečju 95 kilogramov zelenjave na Slovenca.

Manj svinjine, več pšenice

Nizka je bila tudi samooskrba s krompirjem (55 odstotkov) in svinjskim mesom (46 odstotkov). Pojedli smo v povprečju 63 krompirja na osebo, slovenski kmetje pa so ga pridelali za kar 20 odstotkov manj kot leto prej. V povprečju smo pojedli tudi 88 kilogramov mesa – največ prav svinjine, kjer je stopnja samooskrbe najnižja. Sledi poraba perutninskega mesa – pojedli smo ga za slabih 28 kilogramov na osebo, pridelali pa za skoraj deset odstotkov več od porabe. Kmetje so pridelali tudi za slabih 12 odstotkov več govedine od domačih potreb – to je slabih 19 kilogramov na Slovenca.

Ob tem smo pojedli 41 kilogramov sladkorja, devet kilogramov jajc, 5,5 kilograma riža in za 115 kilogramov žit. Med žiti pridelamo največ koruze in pšenice. Zaradi povečanja proizvodnje so kmetje predlani pridelali za 22 odstotkov več pšenice kot leto prej, vseeno pa je ta zadostovala za le 65 odstotkov slovenskih potreb. V povprečju Slovenci pojemo kilogram medu na leto, stopnja samooskrbe z njim pa se je drastično zmanjšala, saj je z dobrih 85 odstotkov padla na slabih 65 odstotkov.

 

 

Komentarjev 1
  • puys 12:32 21.februar 2014.

    Ni mi jasno kam gredo vsi evri iz subvencij.