Slovenija
14 ogledov

Prihaja čas za plačilo!

(Foto: Boštjan Tacol) Žurnal24 main
Pokojninsko varčevanje. Ljudje bodo lahko zahtevali privarčevani denar v gotovini ali rento. Davki še neznanka.

Ljubljana. To leto bo zaznamovala priprava rent, ki jih bodo upravljalci pokojninskih skladov ponudili svojim zavarovancem. Tako ocenjujeta Damir Verdev in Miroslav Ekart iz Prve osebne zavarovalnice.

Bruto, neto ...
Kaj dobiš. Če delodajalec vplačuje 30 evrov dodatnega pokojninskega zavarovanja na pokojninski račun, delavec dobi 30 evrov. Če jih izplača, po odbitih prispevkih in dohodnini delavec dobi približno 15 evrov. To se pri plači pozna razmeroma malo, po desetih letih pa se s 30 evri na mesec na računu nabere od štiri do pet tisoč evrov.

Obdavčena pokojnina
Minilo bo namreč deset let, po katerih lahko zavarovanci zahtevajo izplačilo zbranih sredstev ali pa se odločijo za izplačevanje rente. Po zdajšnji zakonodaji bo izplačilo v obeh primerih enako obdavčeno, vendar ima država menda načrt, da bi rento obdavčili tako kot pokojnino – da do določene višine ne bi bilo treba plačevati dohodnine.

Zakon pozitiven, ampak
V Prvi osebni zavarovalnici dvomijo, da bi lahko novi zakon (trenutno je v javni obravnavi) prispeval k temu, da bi v kolektivno pokojninsko varčevanje vključili 400 tisoč zaposlenih, ki zdaj v prostovoljno kolektivno pokojninsko zavarovanje niso vključeni.

Predlogi odvračajo male

“Mladi so zaposleni predvsem pri mikropodjetjih. Te pa bi lahko dodatne zahteve iz predloga zakona odvrnile,” je pojasnil Miroslav Ekart.

Po novem predlogu zakona bo treba pogodbo podpisati pri notarju, vključeni pa morajo biti prav vsi zaposleni. Poleg tega bi morala pokojninska družba vsakega delodajalca, ki bi s plačilom premije zamudil za en dan in ne bi napovedal mirovanja, prijaviti inšpektoratu za delo. Predvidena globa za neplačnike je 1.500 evrov.

Zakaj ne maramo dosmrtnih rent
Izplačilo. Damir Verdev pravi, da Slovenci nismo naklonjeni dosmrtnim rentam, saj nas skrbi, da bodo naši prihranki izginili, če naslednji dan umremo. In kakšne bodo rente? Zelo približna ocena je, da si lahko nekdo, ki je deset let vsak mesec plačeval deset evrov, izplačuje desetletno rento v višini dvajset evrov na mesec, pravi.

“Delavce zanima plača!”
Predsednik Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije Štefan Pavlinjek dvomi, da bodo obrtniki nad novo ureditvijo kaj bolj navdušeni, kot so nad staro. “Pri obrtnikih ni te navade,” pravi o kolektivnem zavarovanju in dodaja: “Delavca, ki težko shaja iz meseca v mesec, to ne zanima; zanima ga plačilna lista.”

Kaj ima inšpektor s tem
Pavlinjek tudi ne razume, zakaj zahteva, da se morajo vključiti vsi zaposleni, in nasprotuje načrtovani vlogi delovne inšpekcije. “Pokojninsko varčevanje je stvar pogodbe; zakaj bi mešali inšpekcijo? Drugo so obveznosti, ki jih imaš do države – tam naj ima inšpekcija pristojnosti,” je prepričam šef slovenskih obrtnikov.

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.