Slovenija
36 ogledov

Prihaja črna lista podjetij

null Žurnal24 main
Delodajalci. Če ne bodo plačevali socialnih prispevkov in bodo kršili delovno zakonodajo, bodo javno razkriti. Za zgled. Skei že ima svojo črno in tudi belo listo podjetij.

Zaznamovani. Delodajalci, ki ne spoštujejo delovnopravne zakonodaje, se bodo po novem lahko znašli na uradni črni listi države. Gre za novost, ki jo prinaša novi zakon o urejanju trga dela; vlada ga bo obravnavala že prihodnji četrtek, veljati pa naj bi začel predvidoma januarja naslednje leto.

Evidenca delodajalcev z negativnimi referencami bo vzpostavljena v pol leta po njegovi uveljavitvi, napovedujejo na ministrstvu za delo.

"Črna lista nam dela škodo"

Podjetje Natral Ljutomer je na sindikalni črni listi zaradi neizplačila plač za april 2010.

“To je podjetju povzročilo škodo, ker me kličejo tako dobavitelji kot kupci. Zato dobimo tudi kakšen posel manj, čeprav je že brez tega s poslom slabo,” pravi direktor Marijan Fijavž in poudarja, da ni težava v tem, da ne bi hoteli izplačati plač, temveč jih ne morejo.

“Promet je padel za 60 odstotkov, število zaposlenih pa smo zmanjšali za 40 odstotkov,” pojasnjuje in upa, da se bodo s projektom, ki ga pripravljajo, rešili.

Ožigosani pet let
Podjetjem, ki delavcem ne bodo izplačevala plač in prispevkov ali pa bodo zaposlene nezakonito odpuščala, zavod za zaposlovanje kljub objavljenim prostim delovnim mestom ne bo dolžan posredovati delavcev.

Poleg podatkov o izplačevanju plač in prispevkov bodo zbirali tudi podatke o številu in vrstah kršitev, ki jih bodo prijavili delavci, ter podatke o pravnomočno izrečenih kaznih.

Podatki naj bi se hranili pet let po vnosu v bazo. Na ministrstvu za delo pa še čakajo, kaj bo o tem rekla informacijska pooblaščenka.

Če zavrnejo delo, ni sankcij
V Sloveniji takšnih uradnih list do zdaj nismo imeli, vendar na zavodu za zaposlovanje pravijo, da če imajo informacijo o kršitvah delodajalca ali z njim neposredne slabe izkušnje, brezposelnih na njegova dela tudi zdaj ne napotujejo oziroma delavcev ne sankcionirajo, če takšno zaposlitev 
odklonijo.

Svetovalci zavoda sicer največ pritožb nad delodajalci prejmejo zaradi neizplačevanja plač, neurejenih delovnih razmer in nespoštovanja določb v pogodbah o zaposlitvi.

Nikoli zaradi slabega dneva
Na začetku lanskega leta, ko so v nekaterih podjetjih v imenu krize začeli za deset odstotkov zniževati plače, so črno listo delodajalcev uvedli tudi v sindikatu kovinske in elektroindustrije (Skei).

“Tega drugače preprosto nismo znali preprečiti,” razlaga predsednica Skeia Lidija Jerkič. “Potem smo ugotovili, da imamo še kup takih primerčkov, ki spadajo na listo,” dodaja.

Poudarja, da vse potencialne kandidate resnično preverijo prek svojih sindikalnih zastopnikov, če je prijavitelj sindikalist, pa zahtevajo tudi njegovo pisno utemeljitev.

null | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Na listo nikogar ne dajejo “samo zaradi slabega dneva”, in prav zato, kot pravi, jih do zdaj še nihče ni tožil. So si pa prislužili poziv gospodarske zbornice, naj črno listo odstranijo, sicer bodo zoper njih ukrepali. Tega do danes niso storili.

Na sindikalni črni tabli je trenutno 13 podjetij, imajo pa tudi belo listo, na kateri je 15 dobrih delodajalcev. “Takoj ko ugotovimo, da je delodajalec tisto, zaradi česar je na listi, popravil, ga s te umaknemo,” zatrjuje Jerkičeva.

“Zgodilo se je tudi, da se je podjetje s črne liste selilo na belo. Kakšnemu podjetju je sicer vseeno, a podjetja, ki imajo neko kulturo in družbeno odgovornost, so občutljiva tudi na to,” meni sogovornica.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.