Slovenija
1508 ogledov

Prihaja Decathlon, odhaja Kastner und Öhler

decathlon decathlon
V ponudbi športne opreme in oblek v Sloveniji "ni da ni". Kaj bo konkurenci naredil Decathlon in katere kupce bo privabil? V zadnjem času sicer slovenski trg zapuščajo blagovne znamke višjega cenovnega razreda, vračajo pa se trgovci z znamkami srednjega cenovnega razreda.

Danes bodo v Ljubljani odprli največjih trgovskih verig s športno opremo na svetu Decathlon. Veriga, ki ji pravijo tudi IKEA športne opreme, ima svoje trgovine tudi na Hrvaškem in v Italiji, na slovenski trg pa vstopa v Ljubljani, do konca leta pa načrtuje otvoritev še druge trgovine. 

Kot pravi direktor prodaje v konkurenčnem Hervisu Aleš Černe, je bil prihod Decathlona na naše tržišče pričakovan, saj imajo svoje trgovine že v vseh sosednjih državah.

Trg s športno opremo je nasičen

Kombinacija, sestava | Avtor: Tomas sport Tomas sport
"Trg športne opreme v Sloveniji je zasičen, prisotne so vse večje trgovske znamke in specializirane trgovine. Decathlon tako ne bo pridobil novih kupcev pač pa bo vsem trgovinam s športno opreme prevzel nek del kupcev," pričakuje Aleš Černe, direktor prodaje v Hervisu.

Je svoja blagovna znamka prednost?

Decathlon velja za verigo s športno opremo po dostopnih cenah. Njihova ponudba obsega več kot 100.000 izdelkov 70 blagovnih znamk vodilnih svetovnih proizvajalcev športne opreme in 20 Decathlonovih blagovnih znamk pod imenom "Passion brands"med katerimi so Quechua, BTwin in Domyos. V trgovini tako lahko najdemo izdelke iste vrste širokega cenovnega razpona, od cenejših njihove blagovne znamke, do najdražjih znamk športne opreme.

Kupci vse bolj racionalni

Nakupovalni trendi zadnjih kažejo, da so potrošniki vse bolj racionalni, torej nakupujejo preudarno in imajo odnost tako do trgovskih kot do blagovnih znamk. Kupujejo predvsem na znižanjih in čakajo na akcijske ponudbe in zenkrata ni pričakovati, da se bodo spremenile.

"Po izkušnjah iz sosednje Hrvaške, kjer delujeta tako Hervis kot Decathlon, bo Decathlon, ki je močen svetovni trgovec, imel svoj krog kupcev, vendar ima svoj del zvestih kupcev tudi Hervis. Nekateri kupci prisegajo na lastno blagovno znamko, drugi ostajajo pri kupovanju priznanih športnih znamk, " pravi Černe.

Gigasport se je umaknil

Žoga za EP 2016 Beau Jeu | Avtor: Adidas Adidas
Športna trgovina Gigasport v lasti družbe Kastner & Öhler, se je je s slovenskega trga umaknila že pred dvema letoma in se je koncentrirala na domači, torej avstrijski trg. Trgovine so imeli v Mariboru, Celju in Ljubljani. Kot so pojasniki v družbi Kastner & Öhler, je majhen slovenski trg v zadnjih letih beležil negativne trende, zato je umik iz Slovenije logična posledica.

Vrata zapira tudi Kastner & Öhler

V naslednjih mesecih bo Kastner & Öhler zaprl še svojo trgovino z modnimi blagovnimi znamkami v Ljubljani. V "največja modna hiša" je v Cityparku delovala od leta 2010, v trgovini je bilo mogoče kupiti kose več kot sto znamk višjega cenovnega razreda. 

Marks & Spencer: gremo na bolj dobičkonosne trgee

Jeseni se je iz Slovenije po 12-ih letih umaknila še ena veriga modnih oblek in čevljev višjega cenovnega razreda, britanski Marks & Spencer (M & S). Kot razlog so navedli preusmeritev na bolj dobičkonosne trge Romunije, Češke, Poljske, Slovaške in Madžarske. Poleg Slovenije zapirajo svoje trgovine še v  Črni gori, Bolgariji, Srbiji in na Hrvaškem. V Sloveniji prodaja očitno ni zaživela, slovensko hčerinsko podjetje je ustvarilo milijon evrov prihodkov in 190 tisočakov čiste izgube.

Vrnitev Manga in Esprita

Mango | Avtor: City center Celje City center Celje
Medtem se je v Slovenijo po treh letih vrnil Mango, ki je doslej odprl dve poslovalnici, v Celju in Ljubljani. Zdaj je Mango pod okriljem Name, španska znamka srednjega cenovnega razreda pa je sicer prisotna v 109 državah in ima 2700 trgovin.Marca so v Ljubljani ponovno odprli tudi trgovino Esprit. Gre za urbano blagovno znamka srednjega cenovnega razreda, ki v Sloveniji nekaj let ni imela samostojne trgovine.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 13
  • mima-šiš 10:55 16.april 2016.

    To je res. V Decathlonu redno kupujem, za laufanje, za fitnes, bicikle mas kvalitetne za manj denarja.....če Herwis in Intersport ne spustijo cen jih bodo izbrisali z oblicja zemlje....žal.

  • Zverca 10:10 16.april 2016.

    Decathlon je najmočnejši v segmentu kamping in aktivnosti v naravi z znamko Quechua. Ne gre za navadno znamko, temveč zelo kvalitetno robo, ki jo odlikuje kup inovacij, predvsem v segmentu šotorov In seveda cena. V Hervisu lahko pravijo kaj hočejo, ...prikaži večo, ampak tukaj jih bo Decathlon povozil.

  • Kolesar___777 08:16 16.april 2016.

    To je odlično ! Upam da bodo tudi cene takšne kakršne so npr. v Trstu ! V Decathlonu imajo dosti boljše stvari in CENEJŠE kot npr. nekatere profesionalne trgovine , ki prodajajo tako imenovane "ORIGINALE" , made in china !