Slovenija
21 ogledov

Prihaja Karavana prostovoljstva

(Foto: Ministrstvo za javno upravo) Žurnal24 main
Vsi slovenski prostovoljci opravijo delo, ki ustreza prispevku 7.125 zaposlenih na polni delovni čas.
Različne aktivnosti      Ljubljana: Različne delavnice, srečanja in okrogle mize bodo od 20. do 25. maja v prostorih Mestnega muzeja Ljubljana.
Celje: 21. maj
Ajdovščina: 25. maj
Kočevje: 25. maj
Krško: 20. maj
Rogaška Slatina: 21. maj
Jesenice: 24. maj
Kranj: 25. maj
Ptuj: 20. maj
Novo mesto: 24. maj
Zagorje ob Savi: 21. maj
Metlika: 20. maj
Velenje: 21. maj
Nova Gorica: 24. maj
Ravne na koroškem: 21. maj
Postojna: 25. maj
Slovenj Gradec: 24. maj
Murska Sobota: 21. maj
Maribor: 23. maj
Koper: 25. maj

Po nekaterih ocenah vsi slovenski prostovoljci opravijo delo, ki ustreza prispevku 7.125 zaposlenih na polni delovni čas. Glede na število slovenskega aktivnega prebivalstva in povprečno slovensko plačo bi prostovoljci prispevali do deset milijonov evrov letno.

Tako so pred Festivalom prostovoljstva, ki bo med 18. in 26. majem, opozorili v Slovenski filantropiji, kjer upajo na dodatne prostovoljce. Istočasno se bo med 20. in 25. majem v Slovenijo preselila Karavana prostovoljstva, ki poteka v vseh državah Evropske unije in se v vsaki zadrži od sedem do 15 dni. V petek jo bo odprl premier Borut Pahor, odvijala pa se bo v dvajsetih slovenskih krajih. Karavana je organizirana z namenom povečanja ozaveščenosti splošne in posebnih javnosti o pomenu prostovoljnega dela in omogoča izmenjavo idej, dobrih praks ter krepitev sodelovanja med prostovoljskimi organizacijami.  

Osrednji dogodek se bo odvijal v ponedeljek, 23. maja, na Prešernovem trgu, kjer se bo popoldan predstavilo skoraj sto prostovoljskih organizacij,” je povedala izvršna direktorica Slovenske filantropije Tereza Novak.  

Tudi številne okrogle mize
V okviru karavane bodo sicer potekale še številne okrogle mize, delavnice in konference. Več o programu karavane najdete na spletni strani www.prostovoljstvo.org/.

Skupno število prostovoljcev v Sloveniji je na podlagi raziskave ljubljanske univerze sicer med 280 tisoč in 350 tisoč – po večini so stari med 19 in 30 let ali pa so srednješolci med 14. in 18. letom. Po podatkih Ministrstva za šolstvo in šport RS se večina prostovoljnega dela opravi na področjih socialnih služb/socialnega varstva, športa, rekreacije, izobraževanja, zdravja, kulture, okolja in turizma.

Različne prostovoljske organizacije bodo svoje izkušnje predstavljale v 20 slovenskih krajih.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.