Slovenija
71 ogledov

Prihaja prvih deset prosilcev za azil iz Eritreje

Preživeli begunci EPA
V naslednjih dneh bo k nam prišla prva skupina desetih prosilcev za azil, ki jih bo Slovenija srejela glede na premestitveno shemo. Gre za deset Eritrejcev, med njimi je ena ženska.

Slovenija bo v okviru načrta premestitve prebežnikov v prihodnjih dneh iz Italije sprejela prve prosilce za azil. To je ob koncu včerajšnejga posveta o nastanitvi in integraciji beguncev potrdil državni sekretar na notranjem ministrstvu Boštjan Šefic. "Z italijanskimi kolegi smo že zelo daleč. Računam, da bo v desetih, štirinajstih dneh ta skupina desetih oseb iz Italije v Sloveniji."

Med prvimi desetimi prosilcev za azil bodo večinoma moški iz Eritreje, med njimi naj bi bila tudi ena ženska. Aprila naj bi v okviru premestitvene sheme v Slovenijo prišlo 30 prosilcev za azil.

Najprej bodo prosilci za azil sprejeti v  azilni dom, kjer bodo nastanjeni do dokončne odločitve o njihovi prošnji za mednarodno zaščito. Zaenkra tnaj bi zadoščale že obstoječe izpostave, ki so v Ljubljani na Viču, Kotnikovi, poleg tega je na voljo 50 mest v Logatcu.

Najprej v azilni dom, nato v integracijsko hišo, nato k zasebnikom

Po pridobitvi statusa mednarodne zaščite bodo tako kot vsi ostali posamezniki s priznanimi statusom nastanjeni v eno od integracijskih hiš ministrstva za notranje zadeve v Ljubljani ali Mariboru. Ob tem pa bodo vključeni tudi v trimesečni uvajalni program, ki je namenjen učenju osnov slovenskega jezika, pomoči pri urejanju dokumentov in praktičnemu spoznavanju vsakdanjega življenja v Sloveniji.

Po letu dni te osebe zaživijo na svojem, a še vedno s pomočjo skrbnikov, ki skrbijo za njihovo integracijo, jim pomagajo pri pridobivanju zaposlitve, otrokom pri šolanju. Ministrstvo za javno upravo je nedavno objavilo razpis za namestitev posameznikov v zasebna stanovanja.

Do česa so upravičeni?

V času, ko posamezniki še čakajo na status mednarodne zaščite, so poleg nastanitve upravičeni do brezplačne prehrane, obleke in obutve, osnovnih higienskih potrebščin ter mesečne žepnine, ki znaša 18 evrov, in nujnega zdravljenja. Mladoletniki pa so vključeni v izobraževanje.

Ko oziroma če je prosilcem za azil podeljen status begunca oziroma subsidarna zaščita, zanje začnejo veljati pravice in dolžnosti, ki jih določa zakon o mednarodni zaščiti. Med pravicami so stalno bivališče na območju Slovenije, nastanitve v nastanitvenih prostorih ministrstva oziroma denarno nadomestilo za zasebno nastanitev. Poleg tega je osebam priznano zdravstveno in socialno varstvo ter možnosti izobraževanja, zaposlitve in pomoči pri integraciji.

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 12
  • dragec 13:41 14.april 2016.

    Smo v EU???? No in potem je jasno, da moramo izvrševati ukaze te iste EU

  • Ferluci 12:40 14.april 2016.

    Janši ?????

  • 89943da6c76f273b8ff347bd3224d5d4e3bf388c 22:06 13.april 2016.

    Pa še nekaj. Eritreja je bivši italijanski kolonialistični eksperiment. To kar so si zakuhali naj sedaj kar sami pojejo. Nismo mi tisti, ki bomo reševali to, kar so drugi zakuhali. Nas je samo 2 milijona. Dejansko smo kot narod Slovenci ...prikaži več bolj ogroženi kot vsi Eritrejci, Sirci in, da ne govorimo o Pakistancih in ljudjeh iz Bangladeša. Se sploh zavedate koliko jih je??? To so čisto druge številke.