Slovenija
93 ogledov

Prihaja tretja generacija kave

To soboto, 23. januarja, bo na celjskem sejmišču dišalo po kavi. Obiskovalci bodo lahko med 9. in 17. uro v sejemski dvorani E izbirali med različnimi kavami z izbranih plantaž po svetu, se podučili o pravilni pripravi kave ter spoznali trende na tem področju.

Celjski sejem-festival kave  | Avtor: Celjski sejem Celjski sejem
Pitje kave v zadnjih letih po vsem svetu doživlja preporod. Ljubitelji kave so vse bolj izobraženi, v ospredje stopa t.i. kava tretje generacije ali kava vrhunske kakovosti z znanim poreklom.

Pri kavi tretje generacije so najpomembnejše »single origin« kave ali kave s poreklom, pri katerih je znano, na kateri farmi ali vsaj v kateri pokrajini in pri kateri zadrugi so rasla kavna zrna. V razcvetu so mikro pražarne, ki skrbno izbirajo svoja kavna zrna in jih skušajo dobavljati čim bolj direktno, brez nepotrebnih posrednikov, in v kolikor je to mogoče, od posameznih kavnih farm. Takšne pražarne kavnim zrnom vdahnejo karakter z ustvarjanjem lastnih profilov praženja, ki poudarijo posamezne karakteristike in arome kave, ter pražijo v manjših količinah, da je kava vedno sveža, trende pojasnjuje Katja Pavlič iz podjetja Kalu d.o.o., ki bo na festivalu predstavilo novo generacijo kave, kavo Escobar, ki se v majhnih količinah praži v družinski pražarnici na Vrhniki. Pripravili jo bodo na nove, trendovske načine, z ročnimi metodami, na katere prisegajo največji poznavalci kave in najbolj priznani bariste.

Da je za odlično kavo potrebna tudi pravilna priprava kave poudarjajo tudi v domači pražarni in čajarni Opara d.o.o.. Zato dajejo velik poudarek tudi izobraževanju in predstavitvi pravilne tehnike priprave espresso kave gostincem, da lahko iz kakovostnih kavnih mešanic pripravijo vrhunski espresso in ostale kavne napitke. Za to skrbi njihov barista, ki se redno izpopolnjuje tudi v tujini. Na festivalu kave bodo predstavili svojo ponudbo več kot 15 najboljših mono kav iz držav pridelovalk kave, edinstvenih espresso mešanic, ki zadovoljijo specifičen okus. Poleg kave ponujamo tudi široko paleto čajev, in sicer 24 okusov čajev v filtru ter več kot 60 okusov razsutih čajev, v ponudbi pa imajo tudi šest okusov vročih čokolad Nanni.

Na festivalu bo mogoče poskusiti tudi kavo z okusom mandarin, kavo namočena v rum, štiri originalne tržaške mešanice kave, 10 najboljših kav iz celega sveta, pa tudi ječmenovo kava z dodatkom želoda, ki je popolnoma naravni, brezkofeinski slovenski zdravilni napitek. Predstavljena bo ponudba gostinske opreme (kavomati, mlinčki za kavo, skodelice), pa tudi pripomočki za domačo pripravo kave in čajev (kafetiere, čajniki, skodelice, filtri, cedila …).

Na stojnicah 40 ponudnikov bo mogoče izbirati še med različnimi čaji, vročo čokolado, bio čokolado in čokolado brez sladkorja. Predstavili se bodo še ponudniki zeliščnih namazov, domače marmelade, zeliščnih sirupov, zelenjave v soli, oljčnega in bučnega olja, suhomesnatih izdelkov, testenin, kruha, različnih vrst moke, aronije, ognjičevega mazila in unikatnih lesenih izdelkov (krožniki, žlice, pladnji, posode). Za sladkanje bosta poskrbela Cimetovo dekle, ki bo obiskovalcem ponudila piškote z okusom kave in čaja, slaščičarski mojster Karim Merdjadi pa svoje makrone, ki so odlični s skodelico dobre kave.

Od 9. do 17. ure v sejemski dvorani E

Festival bo v sejemski dvorani E mogoče obiskati v soboto, 23. januarja, med 9. in 17. uro. Vstop je prost. Najmlajši obiskovalci sejmišča pa se bodo znova lahko zabavali na napihljivih igralih.