Slovenija
53 ogledov

Prihaja zdravstvena dajatev

Trop Skaza Anže Petkovšek
Zdravstveno zavarovanje. Ukinitev dopolnilnega, sprememba obveznega.

"V grobem naj bi obvezna zdravstvena dajatev za posameznika pomenila od 12,5 do 25,5 evra," je včeraj napovedala ministrica za zdravje Alenka Trop Skaza. Ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja in uveljavitev obvezne zdravstvene dajatve, ki bi bila vezana na različne skupine zavarovancev, je po besedah Trop Skazove prioriteta ministrstva.

Brez drugih zavarovalnic

S preoblikovanjem zdravstvenega zavarovanja bi po besedah Trop Skazove v zdravstveno blagajno po prvih ocenah dobili med 260 in 270 milijoni evrov. "Brez drugih virov sredstev bo za delovanje zdravstva to premalo," meni Samo Fakin, direktor Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS), ki ocenjuje, da zdravstveni sistem za delovanje potrebuje dodatnih 350 milijonov evrov na leto. "Vemo, da zavarovalnice, ki izvajajo dopolnilno zdravstveno zavarovanje, samo za svoj obstoj na letni ravni porabijo med 40 in 50 milijoni evrov. Ti se črpajo iz dajatev zavarovancev, zato ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja pomeni, da se ta denar vrne v zdravstveni sistem in se ne porabi za delovanje zavarovalnic. Predlog je, da vse te obveznosti prevzame ZZZS; v tem primeru bi bili obratovalni stroški namenjeni le eni zavarovalnici," izpostavlja Trop Skazova.


Glede iskanja dodatnih virov financiranja zdravstva po besedah Trop Skazove ni resnih načrtov. Ob začetku mandata je ministrica omenjala možnost uvedbe trošarin na sladke pijače in mastno hrano.

Politična podpor

"Zaenkrat da," na vprašanje, ali ima uvajanje obvezne zdravstvene dajatve politično podporo, odgovarja ministrica. Ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja so namreč ministri za zdravje v preteklosti že načrtovali, vendar jim sprememb zaradi nasprotovanj v koaliciji ni uspelo izvesti.

Po natančnejših izračunih, ki jih pripravljajo na ministrstvu za zdravje, naj bi bila dokončna odločitev glede obvezne zdravstvene dajatve znana v nekaj tednih.

 

Komentarjev 4
  • Mr.Bean 07:59 18.marec 2014.

    Sem pričakoval, da bo nov minister začel urejati nejasne zadeve, ki so spotikale prejšnjega.

  • miho 07:56 18.marec 2014.

    Pozdravljam ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. Dodaten denar, ki bi ga lahko dobili:- povišanje prispevkov za obvezno zdravstveno zavarovanje- natančno iskanje in strogo sankcioniranje korupcije v zdravstvu- pocenitev zdravil na evropsko raven (ni normalno, da enak ...prikaži več aspirin stane v Nemčiji 1 EUR, v Sloveniji pa 5 EUR). Občutek imam, da gre vsaj del sredstev od zdravil za raznorazne provizije,... - nakup in gradnja bolj kakovostnih osnovnih sredstev (včeraj je bilo na Dnevniku, da bodo spet dali nekaj mio EUR za obnovo vodovoda na Onkološkem inštitutu, ki je bil zgrajen šele pred leti. Škoda denarja. Če bi takrat dali nekaj 1000 EUR več in zgradili res kakovostno zgradbo, do tega ne bi prišlo. Vse to pa v povezavi s prejšnjima točkama - tj. odprava in sankcioniranje korupcije v zdravstvu.- Poslušajte Erika Breclja, dr. med.- Vsi, ki so na bolniški, naj pridejo na vrsto za preglede takoj, ker bodo tako tudi bolniške krajše in s

  • Pepe007 07:52 18.marec 2014.

    Trenutna blagajna ZZZS je premajhna. Potrebujemo večjo, iz večje se bo dalo več pokrasti.