Slovenija
61528 ogledov

Prihajajo nevihte, v teh krajih bo najhuje

Strela, nevihta Profimedia
Čaka nas deževen dan.

"Manjša višinska motnja je že dosegla severni del Sredozemlja in bo poskrbela za nestabilno ozračje predvsem na področju zahodne in južne Slovenije," so pojasnili vremenoslovci portala Neurje.si. Prve padavine v obliki neviht so že dosegle severni del Kvarnerja ter se pomikajo proti pravi južnemu delu Slovenije.

Kako se padavine gibajo, preverite na radarski sliki padavin.

Ker bomo pod vplivom jugozahodnih vetrov, ki prinašajo več vlage za razvoj konvektivnih padavin, lahko močnejše nalive pričakujemo zlasti na območju zarisanem s 1. stopnjo nevarnosti, pojasnjujejo na portalu Neurje.si – najbolj na udaru bodo slovenska in hrvaška Istra, južni del Notranjske, Primorske ter Dolenjske.

Karta neviht | Avtor: Neurje.si Neurje.si
"Ko bodo nevihte potovale proti notranjosti države, bodo zaradi slabših pogojev oslabele," dodajajo vremenoslovci. Več padavin na zahodu pričakujejo jutri, ko bo nas iz severozahoda prešla nova vremenska motnja. "Zaradi orografskih padavin bo ponekod padlo preko 100 litrov dežja na kvadratni meter, lokalno tudi več," opozarjajo.

Naraščale bodo tudi reke v zahodni, južni in deloma osrednji Sloveniji, opozarja Agencija RS za okolje.

"Jutri popoldan in v noči na soboto bo ob nevihtah z nalivi možno hitro naraščanje in razlivanje hudourniških vodotokov in manjših rek. Verjetnost za ta pojav bo manjša v severovzhodni Sloveniji. Poplavi lahko tudi padavinska in zaledna voda. V soboto se bo naraščanje rek še nadaljevalo, predvidoma bo najbolj izrazito v vzhodnem delu države," pojasnjujejo.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 6
 • miho 16:19 21.september 2023.

  Kdaj bo pa konec teh poletnih temperatur, saj razen krajših dnevov nič ne kaže, da prihaja jesen?

 • Avatar Zala
  Zala 15:40 21.september 2023.

  A onega prispevka s ci..gani se pa ne sme komentirat ? Enkrat mi jim moral nekdo dati vetra, da bi se postavili na mesto kamor sodijo.

 • Stampedo 15:11 21.september 2023.

  Voda pomeni življenje. Žal smo pustili, da sta država in EU v več shemah pomagata uničiti naše gozdove, ki zadržujejo vodo. Sedaj prehajamo v novo fazo, ko bodo še do konca uničili infrastrukturo z "obnovo". Potem bodo pa le še ...prikaži več po kapljicah prodajali vodo ... Krog, ki so ga napovedovali že ostareli flosarji, bo kmalu sklenjen. Hvala, govorijo kapitalisti politikom z obeh polov in jim pišejo šestmestne in sedemmmestne št. na čekih.