Slovenija
69572 ogledov

Arso izdal oranžni alarm za celotno državo, v teh krajih bo najhuje

Nevihta
Arso je zaradi nevarnosti neviht za skoraj celotno državo razglasil oranžni alarm.

Agencija za okolje je zaradi nevarnosti neviht razglasila oranžni alarm za celotno državo, le za obalno oziroma jugozahodno regijo ne. Tam je sicer prižgan oranžni alarm zaradi vročine in požarne ogrožensti. 

"Danes bo po nižinah še velika toplotna obremenitev, v večjem delu države je velika požarna ogroženost v naravnem okolju. Proti večeru in ponoči, v južni Sloveniji pa tudi jutri zjutraj in dopoldne, so možne močnejše nevihte z lokalnimi neurji," se glasi opozorilo Arsa. 

Oranžni alarm je v veljavi od 17. ure dalja, na severozahodu države pa že eno uro prej. Radarsko sliko padavin lahko spremljate tukaj. 

Danes bo večinoma sončno z veliko toplotno obremenitvijo. Pihal bo veter vzhodnih smeri, pozno popoldne ali zvečer bodo predvsem na severu nastale prve nevihte. Ponekod bo prehodno zapihal okrepljen severni veter, je zapisano na spletnih straneh Agencije RS za okolje.

 | Avtor: Arso Arso

Sredi dneva in popoldne se bo nad hribovitimi predeli severne Slovenije povečala kopasta oblačnost. Nad Alpami v Avstriji in severovzhodni Italiji bodo začele nastajati plohe in nevihte, ki se bodo širile proti jugovzhodu, vendar bodo do slovenske meje večinoma oslabele. Kakšna predfrontalna nevihta je pozno popoldne in zvečer najprej možna zlasti v severni polovici države, pri čemer ni izključen pojav toče. Največja verjetnost za nevihte bo v severovzhodnih krajih (Koroška, severna Štajerska in Prekmurje), napovedujejo na portalu Neurje.si.

Karta neviht | Avtor: Neurje.si Neurje.si

"V noči na torek bodo nevihte v obliki nevihtnega sistema ali linije iz smeri Italije dosegle tudi zahod države in potovale proti vzhodu v notranjost. Verjetnost za nevihte se bo takrat povečala tudi ob obali. V primeru razvoja nevihtne linije bodo glavno nevarnost predstavljali močni sunki nevihtnega piša ter močnejši nalivi. Padavine v obliki ploh in neviht bodo v drugem delu noči prehodno zajele večji del države (najmanj verjetnosti bo na jugovzhodu) in do jutra večinoma ponehale," napovedujejo na neurje.si.

Padavine bodo do jutra večinoma ponehale. Najnižje jutranje temperature bodo od 14 do 19, ob morju in na Goriškem okoli 21 stopinj Celzija.

Opozorilo: Velika toplotna obremenitev

Arso je tudi za danes izdal opozorilo zaradi velike toplotne obremenitve. Še vedno velja prepoved kurjenja in požiganja.

Sušne razmere so se v večjem delu države zaradi visokih temperatur in visokega izhlapevanja poslabšale. Najslabše je v osrednjem delu države, na Notranjskem in v Ljubljani z okolico, kjer beležimo t. i. izjemno sušo. V zahodnem delu države so izrazito sušne razmere, pri čemer na Goriškem suša vztraja že peti teden zapored. Zaradi sušnih razmer je Uprava RS za zaščito in reševanje razglasila veliko požarno ogroženost naravnega okolja na območju celotne države. 

Obeti

V torek bo spremenljivo s krajevnimi nevihtami in malo hladneje. Na Primorskem bo pihala šibka burja. Najvišje dnevne temperature bodo od 24 do 28, na Primorskem okoli 30 stopinj Celzija. V sredo bo precej jasno, na Primorskem bo pihala šibka burja. V četrtek bo dopoldne delno jasno, popoldne pa spremenljivo oblačno s krajevnimi plohami.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.