Slovenija
725 ogledov

Prihodnje leto darilo za vse novopečene starše

Darilo ob rojstvu otroka Profimedias
Zakon o uravnoteženju javnih financ je leta 2012 je zmanjšal starševsko nadomestilo za polno odsotnost z dela s 100 na 90 odstotkov osnove. To naj bi se prihodnje leto spremenilo in vrnilo v stanje pred 2012.

"Predlagam, da se starševsko nadomestilo povrne na stanje, kot je bilo pred zakonom o uravnoteženju javnih financ (ZUJF 2012)," piše pobudnik na portalu Predlagam.vladi.si. "Takrat je bilo to po mojem mnenju dokaj nizek udarec, da se je starševsko nadomestilo manjšalo. Kot prvo so to osebe, ki pričakujejo otroke in potrebuje več financ in ne manj, kot drugo pa nimajo časa niti volje, da bi branile svoje pravice in najlažje je takemu vzeti."

PREBERITE ŠE: 

Podaljšali ukrepe Zujfa

Na ministrstvu za delo, družino in enake možnosti, ki ga vodi Anja Kopač Mrak, odgovarjajo, da je Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o starševskem varstvu in družinskih prejemkih podaljšal ukrepe, ki jih je določil Zakon za uravnoteženje javnih financ leta 2012. 

Obenem je določil, da ne glede na določbo prvega odstavka 46. člena tega zakona izplačilo nadomestila za polno odsotnost z dela ne more biti višje od dvakratnika vrednosti povprečne mesečne plače. 

"Ne glede na določbo prvega odstavka 47. člena tega zakona znaša nadomestilo, 
razen materinskega nadomestila, za polno odsotnost z dela 90 odstotkov osnove," pojasnjujejo na ministrstvu. "Nadomestilo znaša 100 odstotkov osnove, kadar osnova ne presega minimalne plače."

Določba vezana na gospodarsko rast

Določba velja do vključno leta, ki sledi letu, v katerem gospodarska rast preseže 2,5 odstotka bruto domačega proizvoda in hkrati rast stopnje delovne aktivnosti v starostni skupini od 20 do 64 let preseže 1,3 odstotne točke.

Gospodarsko rast in rast stopnje delovne aktivnosti ugotovi statistični urad, sklep o ugotovitvi, da je gospodarska rast presegla 2,5 odstotka bruto domačega proizvoda in da je rast stopnje delovne aktivnosti v starostni skupini od 20 do 64 let presegla 1,3 odstotne točke, pa vlada objavi v uradnem listu do 30 septembra leta, ki sledi letu, v katerem gospodarska rast preseže 2,5 odstotka bruto domačega proizvoda in rast stopnje delovne aktivnosti v starostni skupini od 20 do 64 let preseže 1,3 odstotne točke.

Prihodnje leto spremembe

"V naslednjem letu določba predvidoma ne bo veljala več," glede na podatke o stopnji gospodarske rasti in BDP pojasnjujejo na ministrstvu. To pomeni, da se izračunavanje višine starševskega nadomestila vrne na stanje pred letom 2012, ko je znašalo sto odstotkov osnove. Materinsko nadomestilo, t. j. nadomestilo, ki ga mama dobiva prve tri mesece, je že sedaj znašalo sto odstotkov osnove.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • Avatar AtaAufbiks
    AtaAufbiks 21:23 14.marec 2017.

    Kako se imajo ženjske fajn. Naredijo 37 otrok in ne potrebujejo niti enega dne delovne dobe, pa so v penziji.

  • Avatar AtaAufbiks
    AtaAufbiks 21:23 14.marec 2017.

    Kako se imajo ženjske fajn. Naredijo 37 otrok in ne potrebujejo niti enega dne delovne dobe, pa so v penziji.

  • Božidar Dinič 19:42 13.marec 2017.

    rajši še naprej masturbiram živela sexualna revolucija