Slovenija
7 ogledov

Prihodnost bo premagala preteklost

Italijanski in slovenski predsednik sta zazrta v prihodnost. Žurnal24 main
Slovenija in Italija morata poiskati nove vsebine sodelovanja, ne samo reševati starih problemov, sta na srečanju v Ljubljani poudarila predsednika Slovenije in Italije, Danilo Türk in Giorgio Napolitano.

"Prihodnost nam ponuja najboljšo pot za odpravo bolečih spominov iz preteklosti," je izpostavil Türk. Kot sta predsednika še povedala na skupni novinarski konferenci po srečanju na štiri oči, sta govorila predvsem o dvostranskih temah in sodelovanju v sklopu Evropske unije. Napolitano je ob tem izrazil polno podporo Italije slovenskemu predsedovanju EU, še posebno pa je podprl slovenska prizadevanja za čimprejšnjo ratifikacijo Lizbonske pogodbe v celotni povezavi.

Predsednika tudi o Kosovu
O "vprašanjih odnosov s tretjimi državami" nista govorila, je Türk odgovoril na novinarsko vprašanje, ali sta se dotaknila tudi uvedbe hrvaške zaščitne ekološko-ribolovne cone za države EU. Sta pa govorila o vprašanju prihodnjega statusa Kosova, pri čemer se je Napolitano zavzel za rešitev, ki bi prinesla stabilnost v regiji, Türk pa se je zavzel še za premišljeno sestavo in učinkovitost strokovne misije, ki naj bi jo EU poslala na Kosovo. Kot je poudaril, rešitev vprašanja statusa Kosova še ne bo pomenila konca problemov na Kosovu. 

Z Janšo in Cukjatijem o sodelovanju
Napolitano se je sestal tudi s premierjem Janezom Janšo in predsednikom DZ Francetom Cukjatijem. Govorili so predvsem o poglabljanju dvostranskega sodelovanja med državama in prednostih slovenskega predsedovanja EU. Z Janšo sta se strinjala, da so sosedski odnosi dosegli visoko stopnjo sodelovanja in da poteka intenziven dialog na vseh ravneh. Ugotovila sta tudi, da so z vstopom Slovenije v EU, v območje evra in pred kratkim tudi v schengensko območje "nastale nove možnosti za okrepitev sodelovanja na gospodarskem, znanstvenem, kulturnem in drugih področjih".

S predsednikom DZ pa se je Napolitano pogovarjal predvsem o poglabljanju medparlamentarnega sodelovanja in vlogi nacionalnih parlamentov po ratifikaciji nove Lizbonske pogodbe. Kot so sporočili iz Cukjatijevega kabineta, je italijanski predsednik Napolitano izrazil zadovoljstvo nad obiskom DZ, saj je bil sam "poslanec skoraj vse življenje" in tako pozna, kot je poudaril, neprecenljivo vlogo parlamenta.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.