Slovenija
21 ogledov

Prihodnost je v tvojih rokah!

prihodnost je v tvojih rokah
1/3
Žurnal24 main
Center RS za poklicno izobraževanje (CPI) v sodelovanju s šolami, obrtniki in podjetniki v Novi Gorici, Kranju in Mariboru organizira izobraževalno-zabavne dogodke "Prihodnost je v tvojih rokah!".

Cilj projekta je različnim perspektivnim poklicem, obrtniškim poklicem in poklicem, ki so strateško pomembni za Slovenijo, vendar se mladi zanje ne odločajo ob vpisu v srednjo šolo, dvigniti ugled med mladimi ter jih predstaviti kot zanimive in zabavne. Poklicne oziroma strokovne šole mladim namreč omogočajo pridobivanje praktično-uporabnega znanja, ki vodi v hitro in relativno gotovo zaposlitev ter s tem povezano samostojnost. S predstavitvijo različnih izobraževalnih programov, uspešnih obrtnikov in podjetnikov iz lokalnega okolja želi CPI mladim pokazati tudi prednosti samostojne podjetniške poti ter jih tako spodbujati, da že v času šolanja razmišljajo o razvoju lastne obrti oziroma podjetja.

Dogajanje v Novi Gorici

V Šolskem centru Nova Gorica bodo osnovnošolci dopoldne skozi simulacijo prometne nesreče spoznavali delo prometnikov in zdravstvenih delavcev. Gostinci iz gostišča Žogica (kuhar, natakar in barman) bodo z učenci kuhali njoke s pestom, predstavili uporabo konoplje v prehrani ter jih animirali s pripravo koktajlov. S študenti ter učitelji Šolskega centra Sežana bodo mladi spoznavali poklice s področja oblikovanja kamna, fotografije in videa (fotograf, snemalec, montažer, osvetljevalec). Obrtnik Jernej Bortolato jim bo predstavil svojo kamnoseško obrt. Cvetličarji jih bodo s cvetličnimi aranžmaji navduševali za svoj poklic. Učenci bodo spoznali, kaj je to mehatronika, ter se pogovarjali z dijaki, ki so že v času šolanja izdelali zanimive mehatronske naprave. Seznanili se bodo z izdelavo računalniške aplikacije za tablične računalnike ter izvedeli zanimivosti s področja elektroenergetike. Udeležili se bodo kratkega tečaja pirografije na stojalih za svinčnike in lesenih skledicah. Predstavljene jim bodo nekatere posebnosti pri obdelavi lesa (npr. utekočinjen les, razstavljanje lesne vezi in druge zanimivosti s področja lesarstva) in tudi projekt Popri, ki ga vodi Primorski tehnološki park in katerega namen je spodbujanje ustvarjalnosti, inovativnosti, znanosti, tehnike in podjetništva na Goriškem. Z učenci bodo na delavnicah poklice spoznavali tudi člani popularne skupine Flirrt, ki bodo skrbeli, da bo druženje še posebej zabavno.

Dogajanje v Kranju

V Kranju se bodo predstavitve izobraževalnih programov in poklicev odvijale na dveh lokacijah – v Qlandii in Planetu Tuš. V Qlandii bo Šolski center Škofja Loka učencem predstavil poklice lesarstva in strojništva. Ogledali si bodo lahko avto, ki ga je skupina dijakov predelala v baterijsko električno vozilo, videli delovanje robota in se preizkusili v reševanju zagonetk iz lesa. V Planetu Tuš pa bodo Šolski center Kranj, Srednja gozdarska in lesarska šola Postojna, Srednja šola za oblikovanje in fotografijo Ljubljana ter Biotehniški izobraževalni center Naklo z interaktivnimi delavnicami predstavili poklice, za katere izobražujejo. Šolski center Kranj pripravlja delavnico spajkanja, na kateri bodo mladi spoznavali delovanje elektronskih vezij, dijaki pa bodo ob pomoči mentorjev prikazali nastajanje in delovanje mehatronskih naprav (pnevmatskih škarij in pnevmatske roke). Z njimi se bo predstavljalo tudi podjetje Hypex z Lesc, ki bo obiskovalcem predstavilo, kako se znanja s področja mehatronike uporabljajo pri industrijski avtomatizaciji in izdelavi industrijske opreme za strojograditelje, vzdrževalce, inštalaterje in obrtnike. Dijakinje Biotehniškega izobraževalnega centra Naklo bodo z obiskovalci izdelovale cvetlične aranžmaje, ki jih bodo lahko najdražjim podarili ob prihajajočem prazniku zaljubljencev. Srednja šola za oblikovanje in fotografijo Ljubljana bo mladim približala poklic fotografa, modnega in grafičnega oblikovalca ter druge poklice, za katere se izobražujejo njihovi dijaki. Srednja gozdarska in lesarska šola Postojna pa bo predstavila poklic gozdarja in raznovrstno delo, ki ga gozdar opravlja.

Dogajanje v Mariboru

Dijakinje Srednje zdravstvene in kozmetične šole Maribor bodo svoje poklicne spretnosti pokazale v lepotilnem kotičku, kjer bodo ličile obiskovalke. Srednja prometna šola Maribor bo na svojem prostoru predstavila poklica tehnik varovanja in logistični tehnik, k sodelovanju pa so povabili tudi podjetje Varnost, d. o. o., ki bo mladim predstavilo informacije o delu iz prve roke. Študentje Višje strokovne šole ŠC Maribor bodo pod vodstvom mentorjev pripravili delavnice, na katerih bodo predstavili postopke rezbarjenja različnih izdelkov in vrst lesa. Ogledali si bodo lahko tudi razstavo izdelkov diplomantov in študentov višje strokovne šole (leseno dvokolo, monocikel, pleder-škatle). Za glasbene vložke bo ves čas skrbel med mladimi izjemno popularen raper Trkaj.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.