Slovenija
32 ogledov

Prihranki v žepe, ne v zdravstvo

Zamenjava zdravil nevarna za zdravje, doplačevanje nevarno za socialni mir.

kolumnist 15.09.2009, Sergeja Hadner Hvala, komentar, kolumna, portret, foto: Bo | Avtor: Boštjan Tacol Boštjan Tacol
Glede uvedbe terapevtskih skupin zdravil imajo pomisleke zdravniki, farmacevti in bolniki. Medtem ko pri zamenjavi zdravil proti želodčnim težavam zdravniki niso imeli hudih težav, saj imajo ta precej podobne učinke, pa je pri zdravilih proti holesterolu in visokemu krvnemu tlaku pomislekov precej. Vzroki za težave s povišanim holesterolom v krvi in povišanim krvnim tlakom so zelo različni in od teh je odvisno tudi zdravljenje. Predpisovanje zdravil je bilo doslej v pristojnosti zdravnikov, zdaj se je vmešala zavarovalnica, ki pa sistema ni nastavila dovolj domišljeno, da bi bil stoodstotno varen. Če se spopadajo s tem pomislekom, je to morda tudi razlog za zamik vpeljave druge terapevtske skupine zdravil z novembra na januar. Poleg tega je uporabnikov zdravil proti holesterolu in visokemu krvnemu tlaku več kot tistih, ki imajo težave z želodcem. Omenjena zdravila potrebujejo večinoma starejši ljudje, upokojenci. Ti bi, če bo treba zdravila množično doplačevati, lahko sprožili podoben resen upor, kot so ga sprožile ženske ob napovedi, da bo treba doplačevati kontraceptive.

Prihranki. Konkreten pomislek vzbujajo tudi prihranki, ki jih bodo na račun terapevtskih skupin zdravil imele predvsem zasebne zavarovalnice, ki ponujajo dodatno zdravstveno zavarovanje. Po 1. juliju prihodnje leto si bodo lastniki teh zavarovalnic lahko izplačali dobičke. Kaže torej, da bomo zdravila doplačevali zato, da bo prihranek šel v žepe lastnikov zavarovalnic.

Komentar se nanaša na članek "Zdravilom se bodo odrekli".

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.