Slovenija
12 ogledov

Prijatelj čakal do zadnjega

(Foto: Barbara Milavec) Žurnal24 main
Zahteva za varstvo zakonitosti zoper sklep o odreditvi pripora poslanca Srečka Prijatelja je že na vrhovnem sodišču. Potokar domnevnih groženj in vloge ovadbe zoper Prijatelja ne komentira.

Da so prejeli zahtevo za varstvo zakonitosti, so nam potrdili na vrhovnem sodišču.

Zahtevo za varstvo zakonitosti se sicer vloži na prvostopenjsko sodišče. V primeru Prijatelja je bilo to Okrožno sodišče v Kopru. Prvostopenjsko sodišče preveri formalne pogoje in nato zahtevo posreduje vrhovnemu sodišču.

''Kakšni posebni roki niso določeni, vendar so postopki v zvezi s pripori hitri. V tem primeru bo sodišče zahtevo najprej posredovalo vrhovnemu državnemu tožilcu in zaprosilo za mnenje. Tega lahko nazaj na vrhovnem sodišču pričakujemo predvidoma v sredini prihodnjega tedna. Posredovali ga bomo tudi zagovorniku in obdolžencu,'' nam je povedal Gregor Strojin, vodja službe za odnose z javnostmi pri vrhovnem sodišču.

Šele na podlagi tega bo sodišče lahko odločalo tudi vsebinsko. ''Težko je napovedati, ali bo to že konec naslednjega tedna, prihodni teden ali še kasneje.Treba je upoštevati tudi, da je imel vlagatelj osem dni za vlogo in je čakal do zadnjega,'' še pravi Strojin.   

''Ne komentiram!''
Podjetnik Marjan Mikuž pa naj ne bi bil edini, ki naj bi ga Prijatelj izsiljeval in mu grozil. Nekateri mediji so navajali, da je grozil tudi županu Divače Matiji Potokarju

Na vprašanja, ali nam lahko te navedbe potrdi, in ali drži, da je zaradi groženj tudi sam ovadil Prijatelja, nam je odgovoril le z: ''Zadeve ne komentiram!''

V priporu slaba dva tedna
Prijatelj je v priporu od 13. marca. Preiskovalni sodnik ga je odredil zaradi nevarnosti vplivanja na priče. enomesečni pripor se lahko podaljša do največ pol leta. Za pripor, ki bi trajal dralj časa, pa mora biti že vložena obtožba.

Prijatelja so prijeli 9. marca v obsežni kriminalistični akciji, neuradno ravno ko je prijemal 323.000 evrov podkupnine v povezavi s posli s prodajo zemljišča za logistični center Luke Koper.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.