Slovenija
8 ogledov

"Prijav ne pometamo pod preprogo"

stres anton dejan mijovic Žurnal24 main
"Prijav spolne zlorabe nismo in ne bomo pometli pod preprogo," zatrjuje ljubljanski nadškof Anton Stres.

V primerih preiskovanja suma spolne zlorabe mladoletnih s strani dveh duhovnikov iz ljubljanske nadškofije je bil potek resen in temeljit, predvidene sankcije pa so ostre, je zagotovil ljubljanski nadškof in predsednik Slovenske škofovske konference Anton Stres. Zoper dva duhovnika teče cerkveni postopek ugotavljanja odgovornosti, je dejal v izjavi za Radio Vatikan in Radio Ognjišče.

V obeh primerih je imenoval pravnika, v enem celo iz tujine, da bi zagotovil čim bolj objektivno razsodbo. Eden od postopkov se po njegovih besedah v teh dneh končuje, "predvidene so ostre in ustrezne sankcije". "Razsodba je že prispela in je na stopnji vročitve in roka za pritožbo, ki traja 10 dni," je dejal nadškof, ki več zaradi nepravnomočnosti sodbe še ne more povedati.

Uvedli preventivne ukrepe

Kot je pojasnil, so se dejanja zgodila pred približno 10 leti. Kljub temu pa je uvedel preventivne ukrepe in obema duhovnikoma odredil "tako pastoralno delovanje, kjer nista imela nobenih pristojnosti ali nalog za delovanje med mladimi, ki bi lahko bila pretveza za kakršnokoli zlorabo". Delovanje med mladimi jima je bilo tako po njegovih navedbah izrecno prepovedano.

Stres verjame, da so bili lahko zaradi poročil v medijih nekateri starši "vznemirjeni, zaskrbljeni ali ogorčeni, ker so morebiti menili, da so bili njihovi otroci, če so se udeleževali kakšne od teh dejavnosti, izpostavljeni nevarnosti". "Osebno sem bil prepričan, da do tega ne more priti, ker sem verjel, da se oba duhovnika držita meja, ki so bile postavljene njunemu delovanju," je poudaril nadškof in se zaradi morebitnega strahu vsem staršem opravičil.

Prijave jemljejo resno

Kot pravi Stres, vse take pojave odločno zatre in vsem morebitnim storilcem onemogoči takšno delovanje v Cerkvi, pri katerem bi lahko bili mladi izpostavljeni kakršnikoli moralni nevarnosti. "Zato smo tudi sprožili te postopke in vsako prijavo jemljemo resno. Nobene nismo pometli pod preprogo in je tudi ne bomo," je poudaril. Kot pojasnjuje, so ob vsaki prijavi najprej sprožili preiskovalni postopek, nato pa – če je bil sum utemeljen – cerkveni sodni proces.

Stres vsem staršem, ki pošiljajo svoje otroke k verouku in drugim cerkvenim dejavnostim, zagotavlja, da bo naredil vse, "da se ne bi zaradi naše nepazljivosti zgodilo njihovim otrokom kaj obžalovanja vrednega". "To je bila vedno moja trdna odločenost. In tudi zaradi tega, o čemer se piše in govori te dni, bom še z večjo pazljivostjo in odločenostjo tudi v prihodnje skrbel za moralno varnost mladih, ki jih starši zaupajo Cerkvi," poudarja Stres.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.