Slovenija
30 ogledov

Prijavili bi jih v Bruselj

“Zaradi neposredne bližine meje lahko tudi Slovenija zahteva saniranje območja,”
1/2
Žurnal24 main
Ostanki iz vojne. Na območju ob meji v bližini Milj odkrili ogromna podzemna skladišča italijanske vojske.

“O skladiščih so nas obvestili italijanski kolegi. Zbiramo informacije, sredi ali konec maja pa se bomo obrnili na Evropsko komisijo. Po naših trenutnih podatkih naj bi šlo za ostanke iz druge svetovne vojne,” so nam v telefonskem pogovoru povedali v Alpe Adria Green (AAG), mednarodni okoljevarstveni organizaciji.

Med Miljami in Dolino, natančneje na gričevju Montedoro, so velikanska vojaška skladišča goriva, piše tržaški spletni časnik Trieste Oggi. Pod območjem, ki naj bi bilo opredeljeno kot kmetijsko zemljišče in na katerem je celo miljski vodovod, se skrivajo kilometri oklepnih galerij, zakopanih cevovodov in blizu 20 rezervoarjev s skupno zmogljivostjo 30 milijonov litrov.

gorivo, skladi%C5%A1%C4%8De | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Lahko zahtevamo sanacijo
“S stanjem omenjenega območja sicer nisem bil seznanjen, ampak okoli tega ni treba zganjati panike. Zaradi bližine meje in mednarodne konvencije lahko tudi mi zahtevamo sanacijo območja, tako kot se Italijani vključujejo v pogovore o tretjem pomolu Luke Koper. Takih območij pa je kar nekaj tudi na naši strani, in to še iz časov Jugoslovanske ljudske armade, niso pa še bila vsa sanirana. Če skladišča pripadajo vojski, bi se morali saniranja lotiti oni,” meni Karel Lipič, predsednik Zveze ekoloških gibanj Slovenije.

Upajmo, da se ne bo ponovila zgodba plinskega terminala v Žavljah,” so dodali v AAG, ki med svojimi projekti v pripravi izpostavljajo ravno zaustavitev izgradnje plinskih terminalov v Tržaškem zalivu.

Komentar glede bližnjih opuščenih vojaških skladišč smo poskušali dobiti tudi od Nevija Kavrečiča, predsednika Krajevne skupnosti Hrvatini, vendar ni bil dosegljiv.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.