Slovenija
21 ogledov

Prijavili le pet tisoč protestnikov

Višje plače so sindikati zahtevali že na demonstracijah 17. novembra 2007. (Foto Žurnal24 main
Demonstracije 2009. Sindikalisti so v prijavi shoda predvideli le pet tisoč udeležencev. Leto 2007. Demonstracij se je po podatkih sindikalistov udeležilo 70 tisoč ljudi.

Zveza svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS), ki zaradi napovedane pokojninske reforme in prenizke minimalne plače 28. novembra v Ljubljani organizira demonstracije sedmih sindikalnih central, po podatkih Upravne enote Ljubljana, kamor so shod prijavili, pričakuje le pet tisoč udeležencev. Po besedah Milana Utroše iz ZSSS pa so shod prijavili celo samo za tri tisoč protestnikov.

Na proteste s starimi majicami in kapami
Dober teden pred demonstracijami še ne vedo, koliko jih bodo te sploh stale. Večinoma odgovarjajo, da je za ocene stroškov še prezgodaj. Po besedah Milana Utroše iz Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) si bodo stroške razdelili po številu članov v Ekonomsko-socialnem svetu, kar pomeni, da bi ZSSS, ki ima dva člana, odštela četrtino, drugi sindikati, ki imajo le po enega, pa osmino denarja. V Alternativi so prepričani, da si bodo stroške razporedili enakopravno, v Neodvisnosti pa, da bo ZSSS pokrila 60-odstotni delež. Za takso bodo odšteli 17,73 evra. Za majice, kape in piščali jim ne bo treba dati ničesar, ker bodo uporabili stare s prejšnjih shodov. Prihraniti pa nameravajo tudi pri varovanju shoda; varovali jih bodo lastni reditelji, ki bodo po zagotovilih Utroše zastonj. Stroški za plakate in vabila na demonstracije bodo za Alternativo “neznatni”, ker so obveščali le notranjo javnost, v ZSSS pa teh podatkov še nimajo. Za prevoz protestnikov in prehrano pa jim, kot pravijo, ne bo treba odšteti ničesar, ker bodo stroške prevzeli regijski sindikati, ki pa so njihovi člani. Branimir Štrukelj iz Konfederacije sindikatov javnega sektorja Slovenije je stroške demonstracij v telefonskem pogovoru najprej ocenil na od pet do šest tisoč evrov, v pisnem odgovoru pa je zapisal, da je za odgovore prezgodaj. KS 90 in Solidarnost nam na vprašanja nista odgovorili.

Spomnimo: demonstracij pred dvema letoma se je po podatkih policije udeležilo 17 tisoč, po podatkih sindikatov pa kar 70 tisoč ljudi. Takrat so se protestniki zbrali na Gospodarskem razstavišču ter s transparenti, ob glasnem žvižganju in vzklikanju zahtev po višjih plačah krenili do Kongresnega trga. Letos sprevoda ne bo, zbrali se bodo na Prešernovem trgu.

“Tudi s stroškovnega vidika ne zapiramo ulic in ne delamo sprevodov,” je Zdenko Lorber iz Alternative razložil, da primerjave z demonstracijami leta 2007 niso ustrezne. Predsednik Neodvisnosti Drago Lombar pa, da so vse druge lokacije razkopane in niso primerne za parkiranje avtobusov.

V ZSSS odločno zavračajo nekatere očitke, da izbira lokacije na Prešernovem trgu nakazuje na to, da v resnici upajo, da na demonstracije ne bo prišlo veliko ljudi, ker so, kot je nedavno izjavil nekdanji premier Janez Janša, “lakaji vladajoče politike”.

Zdaj tudi proti vladi
“Kje pa naj bi jih organizirali? Tam, kjer smo hodili po navadi, so arheološka izkopavanja,” nam je razlog, zakaj so se odločili za Prešernov trg, pojasnil Pavle Vrhovec iz ZSSS.

Poudaril je, da s prijavo niso določili, da bo prišlo pet tisoč ljudi, saj je “nemogoče vedeti, koliko jih bo prišlo”. Obenem je dodal, da so proti Janševi vladi pripravili le en protest – zaradi enotne davčne stopnje –, drugi, tudi leta 2007, pa so bili proti delodajalcem. V času Pahorjeve vlade jih je bilo menda že pet (glede delovnega časa, položaja Mure, LTH, Siemensa, zdravstva).

“Mi se nič ne bojimo,” je dejal Vrhovec. Te demonstracije pa bodo, je zatrdil, uperjene tudi proti vladi, ne samo proti delodajalcem. Hkrati je priznal, da so demonstracije proti vladam učinkovitejše kot proti delodajalcem; tako kot davčno reformo jim je namreč uspelo zrušiti tudi Ropov predlog pokojninske reforme iz leta 1998, višjih plač, ki so jih od delodajalcev zahtevali z demonstracijami leta 2007, pa niso dobili.

Ne bodo manjkali
Protestov se bodo tudi letos udeležili predstavniki Študentske organizacije Slovenije, “ker je od višine minimalne plače odvisna tudi višina štipendij”, in upokojenci, ki  bodo tako podprli svoje otroke, “ki morajo plačevati za nas, ker imamo tako nizke pokojnine”.

 

 

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

 

 

 

 

 

Danilo Türk, predsednik države, na demonstracije letos ne gre. Ocenjujem, da je bolje, da predstavnike sindikatov sprejmem na pogovor pred demonstracijami.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

 

Igor Lukšič
, minister za šolstvo, gre na demonstracije tudi letos.
Demonstracij se bom udeležil, ker solidariziram s tistimi, ki so v težkem položaju.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

 

Marjeta Cotman
, nekdanja ministrica za delo, gre na demonstracije tudi letos. Demonstracij se bom udeležila, ker sem proti slabšanju položaja delavcev in ker je na delavce večji pritisk kot pred leti.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.