Slovenija
22030 ogledov

Prijavljajo sosede, ki kršijo ukrepe. Globa tudi do 625 evrov.

prisega pomožnih policistov Anže Petkovšek
Policisti od uveljavitve odlokov, s katerim želi vlada omejiti širjenje novega koronavirusa, prejemajo številne prijave.

Nekaj prijav občanov se je izkazalo za utemeljene, pogosto pa se zgodi, da policisti kršitev ne ugotovijo, sporoča policija.

Zdravstveni inšpektorat, ki je pristojen za izrekanje glob kršiteljem odloka o prepovedi gibanja in zbiranja na javnih površinah, pri izvajanju nadzora sodeluje s policijo, ki aktivno zagotavlja spoštovanje odloka na terenu, so pojasnili na inšpektoratu.

Policija o ugotovljenih kršitvah inšpektorat obvešča, ta pa vodi prekrškovne postopke z izrekom glob po zakonu o nalezljivih boleznih, ki za posameznike predvideva globo od 42 do 417 evrov. Policija jim je do 14. ure posredovala 50 predlogov za uvedbo prekrškovnih postopkov.

Klici glede druženja

Policijske uprave so danes povzele prijave, ki so jih občani nanje naslovili v minulih treh dneh. Občan s Polzele je v petek policijo obvestil o zbranih več osebah v parku, a sta bili ob prihodu policije tem dve osebi, ki pa se nista družili, so zapisali na Policijski upravi Celje. Prav tako so dobili klic, da je več oseb zbranih v Medlogu, vendar je šlo le za štiričlansko družino na sprehodu.

Prav tako so dobili prijavo, da naj bi se več oseb družilo na Prekorju, a policisti ob prihodu na kraj niso našli nikogar. Občan jih je obvestil tudi, da v Celju deluje frizerski salon, a so policisti na kraju ugotovili, da je lastnik čistil salon.

Jelko Kacin, Jernej Vrtovec Koronavirus Slovenija Jelko Kacin: Vlada bo do konca tedna pripravila "protikorona zakon"

11 jih je skupaj popivalo

So pa policisti v petek kršitev odloka, ki prepoveduje gibanje in zbiranje ljudi na javnih krajih in površinah, zaznali v Mozirju, kjer je 11 oseb popivalo na javnem kraju. Tudi v soboto so celjski policisti obravnavali eno kršitev istega odloka. Na parkirišču v Celju se je družilo pet oseb, o čemer so policisti obvestili prekrškovni organ, ki je pristojen za ukrepanje.

Občani so jih obvestili še o skupini oseb, ki naj bi popivale na Drapšinovi ulici v Celju ter na Hudinji na območju Slovenskih Konjic ter o več osebah, ki naj bi se družile v bližini Osnovne šole v Petrovčah. Policisti ob prihodu niso na krajih niso našli nikogar.

Posredovali so tudi v enem od gostinskih lokalov v Slovenj Gradcu, kjer naj bi eden od občanov opazil osebe. Policisti so obvestili zdravstveni inšpektorat, prav tako so inšpektoratu poslali poročilo zoper pravno osebo zaradi kršenja odloka o začasni prepovedi ponujanja in prepovedi blaga in storitev potrošnikom, so zapisali policisti.

Z Generalne policijske uprave so medtem sporočili, da so v petek med 5. in 15. uro prejeli 27 prijav kršitev. Pri preverjanju okoliščin policisti niso ugotovili kršitev ali pa so ljudje upoštevali njihova opozorila, so še zapisali.

maska, koronavirus Slovenija Te občine so stvari vzele v svoje roke

Kaznuje lahko tudi policija, ne le inšpektorat

Če policistov kršitelji ne upoštevajo, jih lahko prvi kaznujejo na podlagi zakona o varstvu javnega reda in miru, pri čemer je zagrožena kazen med 333 in 625 evri. Kot so zapisali na Generalni policijski upravi, pa ljudje opozorila in odredbe policistov praviloma upoštevajo. V primeru zaznave izrazite malomarnosti oz. naklepne ignorance ukrepov pa bodo policisti dosledno izvedli predvidene prekrškovne oz. kazenske postopke.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 18
  • Avatar ovca
    ovca 11:11 24.marec 2020.

    za splošno izobrazbo, da bo nekaterim bučmanom jasno, kaj virus sploh je: https://hudo.com/si/2020/03/23/video-ki-je-vreden-pozornosti-slovenski-imunolog/

  • Avatar Mirko
    Mirko 22:10 23.marec 2020.

    Ocvirke Resnično si junak a si bil ravno ti tisti o katerem pišeš

  • Ocvirke 20:18 23.marec 2020.

    Sosedje, znanci, prizadevni nevoščljivci in paranoiki. Kot v kumunizmu. A vam je to znano...