Slovenija
10935 ogledov

Te občine so stvari vzele v svoje roke

maska, koronavirus Profimedia
Nekatere občine so stvari vzele v svoje roke in kar same organizirale šivanje mask za občane, ki delajo v stiku z drugimi ljudmi ali sprejele druge ukrepe, s katerimi bi zavirali prenos okužbe. Med njimi sta Občina Pivka in Občina Zagorje.

Enajst šivilj prostovoljk z območja Občine Pivka se je takoj odzvalo na poziv Civilne zaščite Občine Pivke k šivanju zaščitnih mask, so sporočili v občini. Včeraj so se jim pridružile še štiri prostovoljke.

Na štab Civilne zaščite so se namreč obračali številni, na primer iz trgovinske in komunalnih dejavnosti, z vprašanjem, kje in kako dobiti zaščitne maske, so zapisali v sporočilu za javnost. Ker mask na trgu še ni, se je štab odločil, da bo kot rešitev v sili zaprosil šivilje prostovoljke k šivanju mask.

"Doma sešite maske so minimalna osnovna zaščita, in jo nosimo, ko smo v stikih z ljudmi. V samoizolaciji znotraj družine to seveda ni potrebno," so svetovali v Občini Pivka.

Nekaj mask jim je že uspelo sešiti.

Nožna odpirala za odpiranje vrat brez dotikanja

Tudi v občini Zagorje ob Savi, kjer imajo sicer bogato zgodovino na področju šiviljstva, se na pobudo župana Matjaža Švagana oblikuje konzorcij partnerjev, ki bodo proizvajali zaščitne maske. Temeljil bo na že začeti proizvodnji samoiniciativne zagorske podjetniške pobude. Komu vse bodo namenjene? "Cilj ukrepa je zagotoviti samooskrbo lokalne skupnsti z zaščitnimi maskami," so zapisali v sporočilu za javnost.

Poleg tega so v sodelovanju z družbo Skitti d.o.o. zagotovili nožna odpirala za vrata, ki jih bodo namestili na vhodna in druga vrata v večstanovanjskih in drugih objektih, kjer se giblje večja količina ljudi. "Na ta način bo omogočeno lažje odpiranje vrat brez dotikanja površin, na katerih se odlagajo in posledično raznašajo razne klice," so razložili v sporočilu za javnost. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.