Slovenija
48 ogledov

Prijazen mejni policist

Bodite pazljivi (tudi), ko prestopite mejo. (Foto: policija.si) Žurnal24 main
Slovenska policija je glede prijaznosti, vedenja in urejenosti mejnih policistov pripravila spletno anketo tako v slovenskem kot nemškem in angleškem jeziku.

V poletnem času tudi slovenske mejne točke prečkajo reke turistov, ki jih pri prehodu obravnavajo naši mejni policisti. Potniki si vsekakor želijo, da bi mejo prestopili čim hitreje in s čim manj formalnostmi, vendar morajo ne glede na njihove želje policisti mejno kontrolo opraviti zakonito in strokovno.

Pri prečkanju meje imamo gotovo vsi potniki svojevrstne izkušnje in – tako slovenska policija – le na podlagi naših izkušenj lahko krovna organizacija opravi analizo prijaznosti, urejenosti, odnosa policistov do potnikov.

"Spletna anketa je na voljo na naši spletni strani policija.si, potniki pa jo lahko izpolnjujejo tudi na strani Slovenske turistične organizacije, AMZS-ja in še nekaterih drugih portalov,“ nam je povedala Nuška Tavčar z Generalne policijske uprave. "Ne, takšna spletna anketa o delovanju mejne policije ni prva, pripravili smo jo že med junijem in novembrom 2003."

2003: Mejni policisti so bili ocenjeni zadovoljivo
V anketi leta 2003 je sodelovalo 428 ljudi, od tega dobrih 90 odstotkov Slovencev in 85 odstotkov moških. Dve tretjini jih je prestopilo hrvaško-slovensko mejo.

Med drugim je anketa pred sedmimi leti pokazala, "da je slovenska policija uspešna pri opravljanju mejne kontrole". Vendar se ta ocena spremeni, če je čakalna doba za prestop meje daljša od 15 minut. Po tem času "policisti manjkrat pozdravljajo potnike, so nekoliko manj vljudni in tudi manj urejeni".

Pri tem so anketiranci opazili, da policisti, ki postopek opravijo izven kabine, dvakrat pogosteje začnejo in končajo s pozdravom kot pa v primeru, ko kontrolo opravljajo v kabini. Tudi sicer je anketa pokazala, da so policisti, ki svoje delo opravljajo izven kabine, bolj urejeni in vljudnejši od kolegov, ki delo opravljajo v kabini.

Manj kontrol popoldne
Anketa, opravljena leta 2003, je pokazala še, da bi tisti, ki bi se želeli izogniti formalnostim pri prestopu meje, morali državno mejo prestopiti popoldne, in sicer na mejnih prehodih s čakalno dobo med 15 in 30 minut.

Prestop meje je lažji, če jo prestopa ženska, mlajša od 30 let, oziroma potnik srednjih let (med 31 in 40 let). Mejna kontrola je temeljitejša ponoči, ko ni čakalne dobe oziroma je ta daljša od 30 minut, in je odprtih večje število (najmanj dve) izstopno-vstopnih kolon. Še zlasti so temeljitejše kontrole deležni moški, mlajši od 30 let.

Rezultati tokratne ankete naj bi bili na voljo septembra.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.