Slovenija
16 ogledov

Primanjkljaj dvakrat večji kot lani

(Foto: iStockphoto) Žurnal24 main
Javnofinančni primanjkljaj je v prvem četrtletju znašal 10,4 odstotka bruto domačega proizvoda (BDP), brez dokapitalizacije NLB pa je bil pri 6,5 odstotka. V prvem četrtletju lani je znašal 5,3 odstotka BDP.

Javnofinančni primanjkljaj je znašal 851 milijonov evrov ali 10,4 odstotka BDP, kar je dvakrat več kot lani, ugotavlja Statistični urad Republike Slovenije (Surs).

Prvi razlog za velik porast primanjkljaja je dokapitalizacija Nove Ljubljanske banke (NLB) s pretvorbo pogojno zamenljivih obveznic v vrednosti 320 milijonov evrov. Dokapitalizacija Nove Kreditne banke Maribor v vrednosti sto milijonov evrov bo prikazana v drugem četrtletju letos.

Tudi ob neupoštevanju dokapitalizacije NLB se je primanjkljaj glede na lansko obdobje povečal, razlog pa je nominalno zmanjšanje skupnih prihodkov države, in sicer s 3,795 milijarde evrov v prvem četrtletju 2012 na 3,636 milijarde evrov ali za 4,2 odstotka. Ob tem so se skupni izdatki v enaki primerjavi skrčili le za 1,9 odstotka (brez dokapitalizacije NLB).

Komentarjev 1
  • puys 11:25 27.junij 2013.

    Leve vlade znajo samo zapravljati in nas zadolževati. O gospodarstvu pa ni ne duha ne sluha.