Slovenija
1108 ogledov

Primc in Kangler zavrnjena

Aleš Primc Nik Rovan
Pritožbe ne bodo obravnavali.

Ustavno sodišče pritožb kandidatov Združene desnice v kranjski in novomeški volilni enoti na odločitev volilnih komisij in vrhovnega sodišča o zavrnitvi njihovih kandidatur ni sprejelo v obravnavo, so sporočili z ustavnega sodišča.

Volilne komisije so, kot je znano, ob pregledu kandidatnih list za volitve v DZ ugotovile, da nekatere ne upoštevajo spolne kvote. Tako so med drugim v Novem mestu in Kranju zaradi premalo žensk na listi zavrnili listo koalicije Kangler & Primc - Združena desnica. V Celju pa so zaradi premalo moških zavrnili listo Združene levice - Demokratične stranke dela in Sloge. Vsi zavrnjeni so se obrnili na vrhovno sodišče, ki pa njihovim pritožbam ni ugodilo.

Tako so se prav vsi obrnili še na ustavno sodišče. Minuli teden je senat ustavnega sodišča že odločil, da pritožbe stranke ZL-DSD zaradi zavrnitve kandidatne liste v celjski volilni enoti ne bo sprejel v obravnavo. Kot so pojasnili, pritožbe niso sprejeli v obravnavo, ker niso izpolnjeni pogoji iz drugega odstavka 55.b člena zakona o ustavnem sodišču, ki določa, da se pritožba sprejme v obravnavo, če gre za kršitev človekovih pravic ali temeljnih svoboščin, ki je imela hujše posledice za pritožnika, ali če gre za pomembno ustavnopravno vprašanje, ki presega pomen konkretne zadeve.

Primc Slovenija Alešu Primcu prepovedali kandidaturo za poslanca

V sklepu sodišča so tudi zapisali, da je zakonska določba jasna in določa, da noben spol ne sme biti zastopan z manj kot 35 odstotki od skupnega dejanskega števila kandidatk in kandidatov na listi. Zavrnili so tudi navedbe, da je šlo le za formalno pomanjkljivost.

V Združeni desnici so bili sicer prepričani, da so spolnim kvotam zadostili, saj so nekatere njihove kandidatke kandidirale v po dveh volilnih okrajih.

Ker je lista Združene desnice v Novem mestu zavrnjena, na volitvah ne bo mogel kandidirati predsednik stranke Glas za otroke in družine, ki je del koalicije, Aleš Primc, zaradi zavrnitve liste kandidatov v Kranju pa na volitvah ne bo mogla nastopiti tudi podpredsednica omenjene stranke Metka Zevnik.

Primc Odziv Slovenija Primc: Nič nismo naredili narobe

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 5
 • mph 18:10 17.maj 2018.

  Sem alergičen to to bitje od Primca, ampak mislim, da so te kvote ena velikanska bedarija ali pa bi morali biti postavljeni nižji kriteriji.

 • prijon 18:06 17.maj 2018.

  U čuzo!!!

 • Avatar Leon
  Leon 17:39 17.maj 2018.

  Seveda sta se Kangler in Primc napačno lotila svoje predstavitve ! Morala bi se predstaviti kot junaka PAT in MAT iz otroške češke serije A JE TO ? Njiju vsi poznajo .To je pravi način zbiranja glasov .

Sorodne novice