Slovenija
35 ogledov

Primer jeseniškega policista na tožilstvo

Letos so na notranjem ministrstvu prejeli že 133 pritožb zoper policiste. Fotogr Žurnal24 main
Pritožbo zoper policista z Jesenic bo preverjal poročevalec ministrstva. Zadevo obravnava tudi specializiran oddelek skupine državnih tožilcev za pregon organiziranega kriminala.

Spomnimo. Sredi februarja sta se v Podmežakli pomerila hokejska kluba Olimpija in Jesenice. Po tekmi je prišlo do prerivanja in pretepanja. Med drugimi jo je skupil naš bralec Gregor, ki se je tekme udeležil s svojo ženo. Gregor se je uspel izvleči iz pretepa in steči do policijskega kombija. Ko je policista z Jesenic prosil za pomoč, mu je ta po njegovih besedah odvrnil: "Prav ti je!", zaprl šipo in odpeljal naprej. Na kaj boljši odziv ni naletel niti pri drugih policistih v vozilu, ki so se mu smejali.

Gregor si je zapisal oznako kombija in naslednji dan na policijo vložil pritožbo. Še eno v vrsti mnogih, bi lahko rekli glede na podatek, da je bilo lani zoper policiste vloženih kar 636 pritožb.

Na Policijski upravi Kranj so nam povedali, da so pritožbo odstopili Direktoratu za policijske in druge varnostne naloge. Tiskovni predstavnik Leon Keder ob tem doda: "Obenem pa Policijska postaja Jesenice v navedeni zadevi vodi prekrškovni postopek glede kršitve javnega reda in miru. V dosedanjem postopku so policisti ugotovili enega kršitelja, in sicer 34-letnega moškega z Jesenic." Moškemu so izdali plačilni nalog.

V rokah MNZ-ja in skupine državnih tožilcev

Ministrstvo za notranje zadeve (MNZ) pritožbo obravnava od 21. februarja. Določili so poročevalca, ki preverja vse okoliščine. "Postopek še traja, seja senata pa bo predvidoma razpisana na začetku maja," povedo. Zadevo pa so zaradi suma kaznivega dejanja nevestnega dela v službi odstopili tudi specializiranemu oddelku skupine državnih tožilcev za pregon organiziranega kriminala pri Vrhovnem državnem tožilstvu. "Vsi nadaljnji postopki bodo odvisni od ugotovitev pri preverjanju vseh okoliščin," še pravijo.

Lani sankcije v 7,5 odstotka primerih
Zanimivo bo videti, kaj se bo iz pritožbe v končni fazi izcimilo. Podatki iz lanskega in letošnjega leta kažejo, da se večina pritožb za policiste konča le pri opozorilih.

2010 2011
Število vseh pritožb 636 133
Rešene pritožbe nimamo podatka 60
Število sankcij zoper policiste 48 4
Vrsta sankcije:
opozorilo/opozorilni razgovor 36 4
obvestilo skupine državnih tožilcev 8 -
predlog za disciplinski postopek 3 -
opozorilo pred odpovedjo pogodbe
1 -
odpoved pogodbe o zaposlitvi - -
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.