Slovenija
1255 ogledov

Primer Patria: Obsojenec se je zglasil na Dobu

Zapor Žurnal24 main
Pritožba je bila zavrnjena, moral je v zapor.

Jure Cekuta, ki je bil v zadevi Patria II obsojen na štiri leta in štiri mesece zapora, se je zglasil v zaporu na Dobu, so potrdili na Upravi RS za izvrševanje kazenskih sankcij.

Cekuti je namreč Višje sodišče v Ljubljani zavrnilo pritožbo na poziv k prestajanju zaporne kazni. S tem so bila pravna sredstva izčrpana in je moral v zapor praktično takoj, ko je prevzel poziv.

Okrožno sodišče v Ljubljani je poziv na prestajanje zaporne kazni za Cekuto izdalo po tistem, ko je zavrnilo vse njegove pritožbe in pritrdilo mnenju zdravniške komisije, da je dovolj zdrav za v zapor. Njegova obramba se je pritožila na višje sodišče, ki pa je zdaj njegovo pritožbo zavrnilo.

jure cekuta | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Zgovarjanje na bolezen

Cekutin odvetnik Janko Jerman je sicer izpostavljal, da ima Cekuta hudo sladkorno bolezen in težave s srcem. Prepričan je, da mu na Dobu ne morejo v vsakem trenutku zagotoviti primerne zdravstvene oskrbe. Zdravniška komisija, ki je odločala o njegovem primeru, meni nasprotno, namreč da mu na Dobu ustrezno zdravstveno oskrbo lahko zagotovijo, tudi če bi potreboval pogoste zdravstvene obravnave.

Cekuta je bil obsojen, ker naj bi Petra Zupana z obrambnega ministrstva napeljal, da mu je predal zaupne dokumente v zvezi z zadevo Patria. Obsojen je bil tudi Zupan, ki pa je medtem kazen že prestal.

Obrnil se je tudi na Pahorja

Cekuta je sicer predsednika republike Boruta Pahorja zaprosil za pomilostitev. Kot so za STA pojasnili v predsednikovem uradu, je v torek potekala seja komisije za pomilostitve, na kateri je ta obravnavala tudi pomilostitveno poročilo ministra za pravosodje v primeru Cekute. Po razpravi so člani komisije sprejeli soglasno mnenje, da se prošnji za pomilostitev ne ugodi.

S tem so v celoti sledili tudi mnenjem vseh ostalih institucij, ki sodelujejo v postopku; državnega tožilstva, pristojnega sodišča in ministra za pravosodje, ki so prav tako sprejeli mnenje, da se prošnji ne ugodi.

"Čeprav je predsednik pri odločitvi popolnoma samostojen, je mogoče pričakovati, da bo sledil mnenju komisije," so še sporočili iz urada predsednika republike.

jure cekuta Slovenija Cekuta naj bi v BiH zaprosil za azil Janez Janša Patria Slovenija Janez Janša zahteva 900 tisoč evrov odškodnine

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 6
 • jezero 08:20 08.september 2018.

  Bodo tudi njega odrešili ustavni sodniki? Ne? Zakaj ne? Je premajhen lopov?

 • Avatar Leon
  Leon 09:34 07.september 2018.

  Obsojenec se je zglasil na Dobu.............Obsojenca so pripeljali policaji ! Bodite dosledni in pišite preverjene novice ,drugače boste kot Reporter ,Demokracija..... in ostale domobranske novice .

 • praufo 19:37 06.september 2018.

  kako je sedaj s to patrio, torej ivan janša ni prejmal provizije al kako, ... torej je ta slikar vsega kriv, al kako ... ne razumem, lahko bi povedali za kaj gre, ker je država na državne stroške delala takšno ...prikaži več in drugačno sceno, na stroške davkoplačevalcev, pa sej kdo se sekira zato, država ćasti ... jebeni slovenistan