Slovenija
3559 ogledov

Janez Janša zahteva 900 tisoč evrov odškodnine

Janez Janša Saša Despot
Janez Janša uresničil svojo napoved.

Predsednik SDS Janez Janša v odškodninski tožbi zaradi sodnega procesa Patria zahteva odškodnino v višini 900.000 evrov, poroča Delo. Odškodnino po informacijah časnika zahteva tako od države kakor od nekdanje tožilke in štirih sodnikov, ki so sodelovali v postopku.

Tožbo je Janša po podatkih Dela vložil zoper nekdanjo državno tožilko in zdaj odvetnico Branko Zobec Hrastar, avtorico obtožnega predloga v zadevi Patria ter zoper okrajno sodnico Barbaro Klajnšek, ki je na prvi stopnji na zaporne kazni obsodila Janšo, Antona Krkoviča in Ivana Črnkoviča. Toži tudi višjega sodnika Milana Štruklja, nekdanjega predsednika senata višjega sodišča, ki je potrdil obsodilno sodbo, ter vrhovna sodnika Vesno Žalik in Branka Maslešo. Žalikova je bila poročevalka v senatu vrhovnega sodišča, ki je odločal o zahtevi za varstvo zakonitosti in potrdil obsodilno sodbo višjega sodišča, pozneje pa še zastaranje primera, senatu pa je predsedoval nekdanji predsednik vrhovnega sodišča Masleša.

Odškodnino od države je zaradi procesa Patria zahtevala že SDS. Okrožno sodišče v Ljubljani je 7. marca po dveh narokih končalo obravnavo odškodninske tožbe, še pred tem pa je zavrnilo večino dokaznih predlogov. Sodba bo izšla pisno. Janez Janša je na zaslišanju dejal, da je škoda, ki je bila povzročena SDS, velika in težko izmerljiva. V tožbi je sicer SDS zahtevala 886.257 evrov odškodnine.

Masleša: "Brez podlage in naravnost absurdno"

Masleša je za Delo potrdil, da je tožbo prejel. Po njegovem mnenju je tožba "brez kakršnekoli podlage in naravnost absurdna". Zobec Hrastarjeva je tožbo prav tako prejela in bo odgovor nanjo vložila v zakonskem roku.

Janša je imel ves čas največ pripomb in očitkov na račun Masleše, ki mu je med drugim očital pristranskost. To, da je Masleša, čigar imenovanju za predsednika vrhovnega sodišča je Janša ostro nasprotoval, predsedoval senatu, ki je odločal o zadevi Patria, je Janša med postopkom komentiral kot "škandal brez primere".

patria Zadeva Patria Slovenija Afera Patria s stroški in obrestmi

Pred ponovljenim sojenjem zadeva zastarala

Pravnomočno obsodilno sodbo v zadevi Patria je razveljavilo ustavno sodišče predvsem zaradi ne dovolj konkretiziranih znakov kaznivega dejanja sprejemanja oziroma dajanja obljube nagrade. Janši so ustavni sodniki tudi pritrdili, da bi se moral Masleša izločiti iz odločanja, ker je na dnevih slovenskega sodstva kritično govoril o napadih na slovenske sodnike - tudi v primeru Patrie. Zadeva je pred zaključkom ponovljenega sojenja zastarala.

patria zastaranje patrie Slovenija Uradno: Patria zastarala!
Komentarjev 31
  • dragec 14:25 13.april 2018.

    Lopov albanski. Stranka rabi denar za volitve. za 900000 se lahko zbriše po pleši

  • nina 20:36 11.april 2018.

    Strašilo dokler bo hodilo bo državo in državljane za nos vodilo in zdrahe krepilo.Stran s takimi lopovi,ki uničujejo vse kar ni po njihovem in lažejo,da sami sebi verjamejo.Spreminjajo zgodovino,ko jim paše postavljajo faŠISTIČNE spomenike pa saj to ni normalno. Vnaši ...prikaži več državi JE PA TAKO IN TAKO VSE MOGOČE,ČEPRAV NEVEM KDO TO DOPUŠČA.

  • nina 20:27 11.april 2018.

    Strašilo dokler bo hodilo bo državo in državljanje za nos vodilo in zdrahe delilo.

Sorodne novice