Slovenija
31 ogledov

Primer Thaler: "Najslabši možni zaključek"

Thaler je odločen oprati debel madež, ki mu ga je prizadejala afera s podkupovan Žurnal24 main
Protikorupcijska komisija zaključke Evropskega urada za boj proti goljufijam (Olaf) v primeru nekdanjega evropskega poslanca Zorana Thalerja označila za "najslabši možni zaključek vsakega postopka, ker vsebinskega epiloga ni“.

Na Komisiji za preprečevanje korupcije (KPK) poudarjajo, da je Olaf primer zaključil le, ker ni mogel pridobiti ključnih informacij in zaslišati vseh prič.

 

Prepričani, da obstajajo sumi

Spomnimo. Olaf je v petek sporočil, da ni našel dokazov o nepravilnostih med preiskovanjem primera Zorana Thalerja, ki je bil osumljen korupcije. Sporočili so, da so med preiskavo opravili pogovor s Thalerjem, niso pa dobili potrebnih elektronskih podatkov od Evropskega parlamenta, niti niso mogli opraviti pogovorov s pričami, kar pomeni, da niso izvedli obsežne administrativne preiskave. V Olafu so sami zapisali, da njihove ugotovitve temeljijo na omejenih informacijah.

"Prepričani smo, enako kot smo bili tudi takrat, da so v ravnanju Zorana Thalerja podani utemeljeni razlogi za sum storitve kaznivih dejanj s področja korupcije po slovenski zakonodaji. Komisija se je takrat in se tudi danes zaveda, da zaradi okoliščin primera obstaja nekaj pravnih vprašanj, ki otežujejo pregon v tem primeru. Odgovor na ta vprašanja bo moralo dati sodišče. Da bo to lahko storilo, pa mora državno tožilstvo podati predlog za uvedbo preiskave ali obtožni akt. Tisto, kar je zaskrbljujoče, je to, da primer še ni prišel niti do prve faze meritornega sodnega odločanja in da še kar 'visi v zraku' – brez takšnega ali drugačnega epiloga," pa so danes opozorili na protikorupcijski komisiji. 

Thaler je sicer po končani preiskavi Olafa dejal, da je "izredno zadovoljen, da je prišlo do take odločitve". "Vendar je seveda potrebno, da organ, ki je resen in svoje delo temeljito opravi, pride do takšne ugotovitve," je za STA dejal Thaler.

Odstopil po razkritju

Thaler je bil poleg še štirih evropskih poslancev vpleten v korupcijsko afero, ki jo je razkril britanski časnik Sunday Times. Novinarji so se pod krinko lobistov s poslanci dogovorili, da bodo ti v zameno za denar poskrbeli, da bodo sprejeta nekatera dopolnila evropske zakonodaje. Pri dogovoru so poslance na skrivaj posneli. Thaler je obtožbe o korupciji zanikal, vendar odstopil, ko je afera prišla na dan.

Komentarjev 8
  • Trsten 09:31 08.februar 2012.

    Tuerk takim banditom ne more ve dati še eno možnost. Tudi Pahor mu ne more več neizmerno zaupat. Prišel je čas, ko bodo take falote pričeli zapirati.

  • Trsten 09:27 08.februar 2012.

    Slovenijo je osramotil, zdaj bi pa še rad da mu spregledamo napako, kot Gregecu.

  • privat 21:21 07.februar 2012.

    ta je samo začel...počakajmo še malo ,še primier Slovenske vlade bo!! Dober kandidat in enako poštenost,človeško osveščenost ,pozitivne poglede na gospodarstvo kakor vsi člani vlade!!