Slovenija
13 ogledov

Primorje za posebno revizijo

Primorje Suzana Kos
Skupščina družbe Primorje je sprejela sklep o uvedbi posebne revizije. Revizor bo med drugim preveril dajanje posojil drugim podjetjem, nakupe delnic, sklepanje poslov z delničarji in z njimi povezanimi družbami ter ustanavljanje družb, so danes sporočili iz Primorja.

Posebni revizor – skupščina je izbrala družbo Deloitte revizija – bo po navedbah Primorja preveril dajanje posojil drugim družbam in zavarovanje teh posojil ter nadaljnje aktivnosti v zvezi s temi posojili, nakup delnic in poslovnih deležev družb ter zavarovanje teh poslov in nakup nepremičnin.

Preveriti bo moral tudi posle, ki jih je Primorje sklepalo z delničarji in z njimi lastniško povezanimi družbami, ter zavarovanje teh poslov, poleg tega pa tudi zadeve v zvezi z ustanavljanjem družb v Sloveniji in tujini.

Revizor bo posle presojal z vidika ustreznosti sprejema odločitev (s pravnoformalnega vidika in z vidika ekonomske upravičenosti), izvedbe poslov (z vidika transparentnosti, gospodarnosti, pravnoformalne smotrnosti in ustreznosti zavarovanj) ter vpliva poslov na poslovanje družbe (z vidika izpostavljenosti tveganju in finančno-računovodskega vidika), še pravijo v Primorju.

Potrebujejo nova stredstva in garancije

Primorje od sredine oktobra lani kot predsednica upravnega odbora vodi Marjana Novak, ki je na tem mestu nasledila dolgoletnega direktorja oziroma (po koncu maja 2010) predsednika upravnega odbora družbe Dušana Črnigoja.

Družba je sicer v težkem finančnem položaju in je pripravila predlog sanacije. Za delovanje potrebuje tudi nova obratna sredstva in bančne garancije za nove posle; brez tega bo, kot je opozorila v ponedeljek, konec marca izpolnjevala pogoje za začetek postopkov po insolvenčnem zakonu.

Banke so zahtevale, da morajo svoj delež k sanaciji prispevati tudi nebančni upniki. Uprava jim je ponudila delno konverzijo terjatev v kapital, tistim, ki se za to možnost ne bi odločili, pa 75-odstotno poplačilo v treh letih.

Prosijo za pomoč države

Dogovarjanje s temi upniki bo po pisanju sredine izdaje časnika Dnevnik eden od večjih problemov pri sklenitvi dogovora o sanaciji. Nekateri upniki so namreč prek sodnih izvršb svoje terjatve zavarovali neposredno s premoženjem Primorja.

Časnik je pisal, da banke reševanje družbe pogojujejo z državno dokapitalizacijo, da pa minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Radovan Žerjav kakršenkoli začetek dogovora pogojuje z razlastitvijo sedanjih lastnikov Primorja.

Primorje je na gospodarsko ministrstvo podalo vlogo za pomoč države, in sicer za dokapitalizacijo, subvencijo ali poroštvo države, so povedali na ministrstvu in dodali, da je vloga še v obravnavi, zato več podatkov ne morejo posredovati.

Če bodo dogovori z državo in nebančnimi upniki uspešni, so banke pripravljene v Primorju pristati na reprogram posojil, navaja časnik.

Banke so po pisanju Dnevnika, ki se sklicuje na neimenovane vire, dosegle okvirni dogovor o vstopu v lastništvo družbe s konverzijo terjatev in z zasegom delnic, ki so jih sedanji in nekdanji menedžerji Primorja, združeni v Primorje Holding, zastavili za posojila. Od 18 milijonov evrov posojil naj bi jih ostalo neporavnanih še za šest milijonov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.