Slovenija
17 ogledov

Pripombe na osnutek KPK lahko pošlje le še danes

Alenka Bratušek EPA
Nekdanja premierka in kandidatka za podpredsednico Evropske komisije Alenka Bratušek ima še danes čas, da Komisiji za preprečevanje korupcije (KPK) pošlje pripombe na osnutek ugotovitev glede izbire slovenskih kandidatov za evropskega komisarja.

"KPK postopka izbire evropskega komisarja še ni zaključila, zato so včerajšnje izjave Alenke Bratušek v zvezi z ugotovitvami komisije v omenjenem primeru prehitre in netočne," so se na včerajšnji zagovor nekdanje premierke pred evropskimi poslanci odzvali v KPK, kjer še dodajajo, da v tem primeru vodijo več postopkov: "Med drugim tudi o dolžnem izogibanju nasprotju interesov članov vlade, do katerega naj bi prišlo v postopku predlaganja oziroma odločanja o slovenskih kandidatih za člana Evropske komisije. Sicer pa komisija v omenjeni zadevi poleg suma nasprotja interesov preiskuje tudi sum korupcije in sum ravnanja v nasprotju s pričakovano integriteto."

Čeferin brez komentarja 

Aleksander Čeferin, zastopnik Bratuškove, osnutka še ne komentira, saj želi najprej dobro preštudirati gradivo.

KPK je Bratuškovi osnutek ugotovitev posredovala 9. septembra. Ker pošiljke ni dvignila v zakonskem roku, so 27. septembra opravili izročitev v poštni nabiralnik. Rok sedmih delovnih dni, ko se Bratuškova lahko izjasni o navedbah, se izteče danes.

Komisija prošnji za podaljšanje roka ni ugodila

Z utemeljeno prošnjo je sicer Bratuškova lahko zaprosila za podaljšanje roka za še sedem delovnih dni, a je Čeferin potrdil, da KPK prošnji za podaljšanje ni ugodila. Tako bo senat KPK predvidoma v prihodnjih dneh sprejel končni dokument in z njim seznanil javnost.

Kandidatko za evropsko komisarko, konkretneje za podpredsednico za energetsko unijo, sta sicer v ponedeljek zaslišala pristojna odbora Evropskega parlamenta. Prvi odzivi evropskih poslancev so zelo kritični, češ da so bili odgovori preveč splošni. Odločitev o oceni njenega nastopa pa sta tako odbora preložila na danes zvečer.

Pred evropskimi poslanci tudi o njenem postopku pri KPK

Bratuškova je odgovarjala tudi na vprašanja glede postopka pred KPK. Med drugim je poudarila, da spoštuje zakone. Prav tako je po njenih besedah daleč od tega, da bi imel postopek imenovanja kandidata za komisarja kakršnekoli znake korupcije, kar da je ugotovila tudi KPK.

Čeferin, ki osnutka ugotovitev še ne komentira, je predlagal izločitev celotnega senata KPK iz preiskave, saj naj bi s kritičnimi izjavami o Bratuškovi pokazali pristranskost. Odgovora KPK v ponedeljek še ni prejel. Predsednik KPK Boris Štefanec pa je že dejal, da bi se sam izločil, če bi imel občutek, da je pristranski.

Komentarjev 2
  • bfilipe 11:29 07.oktober 2014.

    ..ma nima tega dnarja, da poplača sramoto, ki jo je naredila baba zarukana..še za tečaj njene bedne angleščine je iskala denar v stranki..fak, kera država..

  • valerijakregar 08:16 07.oktober 2014.

    po njenem katastrofalnem nastopu v Bruslju, naj kpk naredi še izračun, koliko je nas Slovence stal njen izlet , skupaj s ščetinarjem in torbonoscem !Stroške naj poravnajo sami !