Slovenija
12 ogledov

Pripombe še lahko oddate

Nekaj manj kot sto tisoč lastnikov nepremičnin se je do zdaj obrnilo na Gurs. (F Žurnal24 main
Geodetska uprava Republike Slovenije (Gurs) je do zdaj obravnavala 378.776 sprememb in pripomb glede popisa nepremičnin. Čas za oddajo pripomb do 25. januarja 2011.

Lastniki lahko pripombe na vrednost nepremičnin sporočijo do 25. januarja 2011, podatke o svojem lastništvu in nepremičninah pa predvidoma do konca naslednjega leta. Pripombe lahko pošljejo po pošti prek obrazca E, ki je objavljen v brošuri in na spletni strani www.obvescanje.si, ali prek spletne aplikacije "OVN", ki je dostopna prek omenjene spletne strani. Lastniki morajo na kratko napisati razlog, zakaj se jim zdi poskusno izračunana vrednost previsoka ali prenizka.

Po podatkih ministrstva za okolje je do danes Gurs obiskalo 98.374 lastnikov nepremičnin, 24.879 pa spletno stran www.obvescanje.si. Gurs je dobil 378.776 sprememb in pripomb. Na vrednost nepremičnin se je nanašalo 23 %, na spremembe lastništva pa 33 % sprememb in pripomb. Ostalo predstavljajo spremembe posameznih podatkov o nepremičninah.

Vsi, ki imajo pripombe na vrednost, ker so podatki o nepremičninah nepravilni, naj najprej popravijo podatke o nepremičninah s spletno aplikacijo. Naslednji dan bo v aplikaciji vidna nova vrednost nepremičnine, na katero naj nato lastniki podajo pripombo na model vrednotenja.

Lastništvo je treba urediti
Gurs lastnike nepremičnin prosi, naj sporočijo tudi spremembe podatkov o nepremičninah in uredijo lastništvo svojih nepremičnin v registru nepremičnin. Omenjene spremembe bodo lahko posredovali tudi po 25. januarju 2011. Pomembno je, da bodo podatke uredili do uporabe podatkov v davčne namene, predvidoma do konca leta 2011.

Spremembe omenjenih podatkov lahko vnašajo v spletno aplikacijo ali posredujejo na Gurs na obrazcih za spreminjanje podatkov ali v eni od geodetskih pisarn.

Za vpis lastništva, ureditev pomanjkljivih, nepravilnih ali nepopolnih podatkov o lastniku v zemljiški knjigi mora poskrbeti lastnik sam. Zemljiška knjiga spremembe vpiše le na podlagi zemljiškoknjižnega predloga.

Lastnik mora sam poskrbeti tudi za evidentiranje stavbe v zemljiškem katastru in katastru stavb z zahtevo za evidentiranje sprememb v katastrih, ki ji priloži elaborat, ki ga v predpisanem postopku izdela geodet ali projektant.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.