Slovenija
24474 ogledov

Pripravite se na pekel: Poletje bi lahko bilo najtoplejše do sedaj!

Termometer
Letošnje poletje bi lahko bilo najtoplejše do sedaj, napovedujejo meteorologi.

Četudi so ukrepi za zajezitev epidemije novega koronavirusa ugodno vplivali na okolje, strokovnjaki po pisanju The Guardiana opozarjajo, da bi bile za vpliv na klimatske spremembe potrebni dolgoročni ukrepi. 

Na Antarktiki so to zimo izmerili kar 20 stopinj Celzija, napovedujejo pa tudi, da bi lahko bilo letošnje poletje najtoplejše v zgodovini merjenja temperatur. 

Do sedaj najtoplejše leto 2016

Do sedaj za najtoplejše leto velja leto 2016, a ameriški meteorologi napovedujejo, da so možnosti, da bi bilo letošnje leto toplejše, kar 75 odstotne. Z 99 odstotno možnostjo napovedujejo, da bo letošnje leto uvrščeno med pet najbolj toplih let od začetka spremljanja temperatur.

Od meseca januarja so zabeležili temperaturne rekorde od Antarktike do Grenladnije, kar je znanstvenike presenetilo, saj tega ni mogoče pripisati El Ninu, s čimer običajno povezujemo visoke temperature. 

Nevihta Pripravite dežnike Slovenija Sprememba vremena! Pripravite dežnike

Temperaturni rekordi v prvi četrtini leta

V prvi četrtini leta so sicer najvišje zvišanje temperatur zabeležili v vzhodni Evropi in Aziji, kjer so bile temperature za tri stopinje nad dolgoletnim povprečjem. V zadnjih tednih so nadpovprečno visoke temperature zabeležili tudi v ZDA, v Los Angelesu so denimo aprila namerili celo 34 stopinj Celzija. Prav tako o rekordnih temperaturah poročajo iz Avstralije. V Veliki Britaniji so bile temperature v aprilu za tri stopinje Celzije višje do povprečja.

Ocene nemških meteorologov so sicer bolj previdne, a tudi oni ocenjujejo, da bo letošnje leto gotovo eno izmed petih najtoplejših let do sedaj. Klimatolog iz Nase Gavin Schmidt ocenjuje, da obstaja 60 odstotna možnost, da bi bilo letošnje leto najtoplejše, medtem ko so britanski meteorologi s 50 odstotno možnostjo še previdnejši.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 7
  • sam50 08:34 29.april 2020.

    Ja,po polarni zimi in temperaturami tja do 40 stopinj pod ničlo,nas zdaj čaka eno saharsko poletje-vsaj kar se dopustov in denarja tiče....

  • miho 12:51 28.april 2020.

    Vroče bo, na morje pa ne :( Prebivalci MOL bodo ujeti v toplotni otok v mestu. :(

  • e213b2535978aaf6e413f72233bf2dc07a5a81a8 11:26 28.april 2020.

    Pekel mamo že zdej,brez,da nam še sonce nabija v tintaro,mamo kup MASKOHVATOV,ki nam pripravljajo pekel oz.ga že predvajajo v živo!