Slovenija
13 ogledov

'Pripravite se na stečaj'

GM je dobil 13,4 milijarde dolarjev posojil od vlade, nazadnje pa se je moral po Žurnal24 main
Ameriško ministrstvo za finance je avtomobilskemu proizvajalcu General Motors naročilo, naj se do 1. junija priprabi na stečaj oziroma prisilno poravnavo.

Podjetje ima tako 60 dni časa, da pripravi boljši načrt prestrukturiranja in doseže dogovor z upniki ter sindikati glede zmanjšanja dolga in stroškov, če želi še naprej dobivati podporo države, poroča časnik New York Times.

V primeru, da se jim ne uspe dogovoriti za zamenjavo okoli 28 milijard dolarjev dolga, se morajo pripraviti na "hitro kirurško prisilno poravnanvo". Podjetje se nadeja, da jim bo usoelo dolg zamenjati v delnice podjetja in se nato s sindikatom avtomobilske industrije dogovoriti glede plačevanja v sklad za zdravstveno zavarovanje upokojencev.

Nezaželene znamke v "starem" podjetju
V prisilni poravnavi bi ustanovili novo podjetje, ki bi prevzelo "dobro" premoženje GM. V "starem" podjetju bi tako pustili nezaželene znamke avtomobilov, ki ne gredo v prodajo, obveznosti v sklad za zdravstvo in nekatere tovarne. V nekaj letih bi nato "staro" podjetje likvidirali.

Po tem scenariju naj bi GM vstopil in izstopil iz postopka prisilne poravnave v dveh tednih s pomočjo od pet do sedem milijard dolarjev državnega denarja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.