Slovenija
54 ogledov

Pripravite se na zastoje. Začenjajo se dela.

Zastoj na primorski avtocesti med Uncem in Postojno v smeri Kopra K. Kl.
Na primorski avtocesti se na odseku med Uncem in Postojno začenjajo dela. Trajala naj bi do novembra.

Pripravljalna dela na odseku med Uncem in Postojno so se že začela. Konec tedna je predvidena vzpostavitev začasne prometne ureditve za prvo fazo delo, so sporočili z Darsa. Promet bo potekal po dveh zoženih pasovih v vsako smer vožnje. 

Skupno bodo rekonstruirali nekaj manj kot 13 kilometrov trase avtoceste. Pri tem pomemben del obnovitvenih del predstavlja rehabilitacija 45 let starega viadukta Ravbarkomanda s pripadajočim voziščem. Dela so razdeljena na dve gradbeni sezoni. Letošnja bo trajala od junija do novembra, prihodnje leto pa bo za poldrugi mesec krajša.  

Dela, ki bodo izvedena letos, zajemajo rekonstrukcijo ceste in objektov v razdalji 6,3 kilometra, vključno z rehabilitacijo polovice viadukta Ravbarkomanda, v smeri proti Ljubljani ter rekonstrukcijo 5,5 kilometra vozišča v smeri proti Postojni. Za izvedbo teh del je skladno s sklenjeno pogodbo predviden rok 165 dni od uvedbe izvajalca v delo. Drugi del (predviden v gradbeni sezoni 2018) zaobjema rehabilitacijo druge polovice viadukta v smeri proti Ljubljani, za katero je bil v fazi razpisa predviden minimalni rok izvedbe 123 dni od uvedbe izvajalca v delo.

V prvih 80 dneh obnove bodo dela potekala na naslednji način: 
- zapora odstavnega pasu na obeh polovicah avtoceste, promet bo urejen po dveh zoženih pasovih v vsako smer (faza bo trajala predvidoma 20 dni);
- zapora prehitevalnih pasov, promet bo urejen po dveh zoženih pasovih v vsako smer, ob pričetku te faze bo v smeri Postojne ostal zaprt odstavni pas iz prve faze v dolžini 1,1 km (faza bo trajala predvidoma 20 dni); 
- zapora prehitevalnih pasov, promet v smeri proti Postojni se bo pred viaduktom preusmeril na nasprotno smerno vozišče, kjer bo potekal dvosmerno, po dveh zoženih pasovih v vsako smer (predvidoma 40 dni)

Sledile bodo še tri faze. Tudi v teh treh fazah bo promet urejen po dveh zoženih pasovih v vsako smer vožnje. O podrobnostih posameznih naslednjih faz bo Dars obveščal javnost sproti. 

Prihodnje leto bodo zaprli prehitevalna pasova na območju prehoda pred viaduktom Ravbarkomanda, promet pa preusmerili na že obnovljeno polovico avtoceste, kjer bo potekal dvosmerno, po dveh zoženih pasovih v vsako smer. Dela naj bi prihodnje leto končali v štirih mesecih. 

Ob menjavi faz pričakujejo zastoje

Odsek, na katerem bodo potekala dela, je zelo obremenjen v prometnih konicah turistične sezone. V posameznih dneh na tem odseku beležijo tudi približno 90.000 vozil. Ob menjavi posameznih faz zato pričakujejo zgostitve prometa in zastoje. Vrednost obnovitvenih del znaša skoraj 23 milijonov evrov brez DDV. 

 

dezurni@zurnal24.si 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.