Slovenija
32382 ogledov

Pripravite se: Arso prižgal alarm

Količina dežja Arso
Ogromne količine padavin.

"Bodite pripravljeni na poplave," svari Uprava RS za zaščito in reševanje.

Po podatkih Agencije RS za okolje bodo namreč jutri reke v vzhodni polovici Slovenije ob ponovnih obilnih padavinah in zaradi velike predhodne vodnatosti ter namočenosti tal močno narasle. 

V spodnjem posnetku si lahko ogledate nasvete Uprave RS za zaščito in reševanje ob morebitnih poplavah.

Pestro vremensko dogajanje

Sredozemski ciklon se bo iznad južne Italije pomaknil proti srednjemu Jadranu, pišejo na Arso. "Nad Slovenijo se bo okrepil severovzhodni veter, sunki burje na Primorskem bodo v prvi polovici dneva ponekod lahko presegli hitrost 100 km/h."

Napovedujejo, da bo dež v večjem delu Slovenije začel padati že zgodaj zjutraj, a najmočnejše padavine lahko predvsem v jugovzhodni in severovzhodni Sloveniji pričakujemo popoldne in zvečer. "Na območju Kočevske, Bele krajine, Dolenjske, Zasavja, Posavja, Štajerske in Prekmurja bo v manj kot 24 urah padlo od 30 do 60, krajevno pa lahko tudi okoli 80 l dežja na kvadratni meter," opozarjajo.

Dež bo padal na že namočeno zemljo, pojasnjujejo, zato bo površinski odtok padavin razmeroma velik.

Kaj sledi?

Padavine bodo do srede zjutraj oslabele in ponekod tudi ponehale, a porast vodotokov v srednjem in spodnjem delu njihovih strug se bo marsikje še nadaljeval, dodajajo na Agenciji RS za okolje. "V sredo se bodo poplavljene površine predvidoma še povečevale. Reke Krka, Pesnica in Ščavnica lahko poplavijo tudi v večjem obsegu."

Olajšanje bo prinesla šele druga polovica tedna, saj med četrtkom in soboto omembe vrednih padavin nikjer po Sloveniji ne pričakujejo. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.