Slovenija
29 ogledov

Pripravljeni prodati celo vrtove

Napisi na prodaj skoraj na vsakem koraku vabijo kupce, novi veu010Dstanovanjski Žurnal24 main
Vrtoglave cene stanovanj v Kranjski Gori. Štiri tisoč evrov za kvadratni meter stanovanja. Novi večstanovanjski objekti in hiše (še) prazni.

V Kranjski Gori so v zadnjih letih zaradi izjemnega povpraševanja po nepremičninah cene podivjale. Nepremičninarji pa so zgrabili enkratno priložnost. Kvadratni meter novozgrajenega stanovanja so prodajali celo po pet tisoč evrov. Pozidali so zemljišča na začetku Kranjske Gore in tudi v središču tega turističnega kraja. Toda prvemu valu dobre prodaje je sledilo sušno obdobje, ki je za seboj pustilo precej praznih, še neprodanih novih stanovanj.

Po neuradni oceni naj bi jih bilo trenutno okoli sto. ˝Še nedolgo tega so se cene kranjskogorskih nepremičnin dvignile v nebo. Pet tisoč evrov za kvadratni meter! Zdaj so v povprečju okoli 3.500 evrov za kvadratni meter. Ob tem so se podražila tudi stavbna zemljišča, za kvadratni meter je treba odšteti tisoč evrov,˝ je dejal župan Jure Žerjav in dodal, da so lastniki zemljišč ob takšnih cenah zemljišč ˝izgubili kompas˝ in se je zelo povečalo število vlog za spremembo namembnosti. ˝Njihov pritisk je še vedno zelo velik. Ljudje so pripravljeni prodati celo vrtove ob hišah. Po svoje jih razumem, saj želijo izkoristiti ugodno priložnost, po drugi strani pa moramo tolikšne apetite tudi nekoliko zajeziti in ohraniti zelene površine,˝ je pojasnil Žerjav, ki meni, da bodo cene stanovanj realne takrat, ko bodo prve banke začele unovčevati hipotekarne kredite.

 

Kranjska Gora

Počitniške hiše. V kranjskogorski občini, ki ima 5.500 prebivalcev, je 1.600 počitniških hiš.
Taksa. Lani so s turistično takso zbrali 366 tisoč evrov, s pavšalno turistično takso, ki jo plačujejo lastniki počitniških objektov, pa 126 tisoč evrov.

Novost. Občina bo s spremembo prostorskoureditvenih pogojev določila minimalno velikost posamezne parcele, ki bo morala meriti najmanj 450 kvadratnih metrov.

Neprofitna stanovanja. Kranjskogorska občina ima v lasti 50 neprofitnih najemniških stanovanj. Potrebuje jih še šest.

Najemnina. Mesečna najemnina v občinskih neprofitnih stanovanjih je od 160 do 200 evrov.

Cene še (pre)visoke
V Kranjski Gori je trenutno za kvadratni meter novega stanovanja treba odšteti od 2.450 do štiri tisoč evrov. Ko smo se zanimali za nakup stanovanja, so v skoraj vseh nepremičninskih agencijah dopuščali možnost dogovora o končni ceni. Gre za stanovanja različnih velikosti, apartmajska atrijska stanovanja s parkirišči. Čeprav so se cene že nekoliko znižale, ne pa bistveno, so neprodana nova stanovanja še vedno predraga za ljudi s povprečnimi plačami. Za primerjavo: Stanovanjski sklad RS prodaja na Jesenicah 92 stanovanj po 1.400 evrov za kvadratni meter.

Neprofitna stanovanja rešujejo stisko

Za mnoge mlade družine je previsoka tudi ta cena. Veseli so že, če pridejo do neprofitnega najemniškega stanovanja. Kranjskogorska občina jih ima trenutno 50. Poleti so oddali dve stanovanji v Ratečah, pred kratkim pa tri stanovanja v stavbi zdravstvenega doma. Vanje so se vselile večinoma mlade družine z zelo nizkimi osebnimi dohodki. ˝Za najemniška stanovanja smo se odločili iz dveh razlogov: z njimi rešujemo stanovanjsko stisko mladih družin, ki si tudi neprofitnega stanovanja ne morejo kupiti, poleg tega smo se tako zavarovali pred morebitno zlorabo, da bi občina zidala neprofitna stanovanja, ki bi jih kupili “ slamnati” kupci in jih naprej prodali kot počitniška stanovanja po bistveno višjih cenah,˝ je poudaril Žerjav. Občina je v letošnjem proračunu za stanovanja namenila 881 tisoč evrov. Kot je dejal Žerjav, novogradenj ne načrtujejo, čakajo pa na ugodnejše cene že zgrajenih novih stanovanj, ki so na prodaj. Za občino bodo zanimiva, če bi nepremičninarji sedanje cene spustili na od 1.400 do 1.800 evrov za kvadratni meter.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.