Slovenija
41 ogledov

Policija: Ravnali smo zakonito

četrta vseslovenska ljudska vstaja protesti
1/7
Saša Despot
Priprti vstajniki na sobotni vstaji so na policijski postaji Moste vložili zahteve za sodno varstvo v zvezi s plačilnimi nalogi, ki jih je izdala policija. Vložili so tudi uradno pritožbo zaradi neupravičenega ravnanja policije.

Vojko Kogej, eden izmed priprtih je dejal: „Udeležil sem se 4. vseslovenske vstaje. Iz kolone, ki je obstala na Kongresnem trgu, kjer smo mirno stali demonstranti in vzklikali gesla so me ugrabili neznani člani posebne policijske enote, ki za razliko od pretekle prakse na sebi niso nosili svojih imen. Pri tem so mi odtrgali transparent na vilah-lažna levica, kljub temu, da se jim nisem upiral in sem jim pojasnil, da je tristoletnica tolminskega upora. Klical sem na pomoč in dejal, da se ne upiram. Vendar so me še vedno stiskali in spotikali, da bi padel na tla. Njihov vodja jih je miril, ko so mi nasilno vezali roke. To je bilo nepotrebno, saj se nisem upiral, niti nisem bil nasilen, kar dokazujejo tudi videoposnetki in fotografije."

„Temu je treba narediti konec“

Pred postajo so bili še trije drugi, ki so bili aretirani.“V izjemo čudnih okoliščinah smo bili odpeljali iz Kongresnega trga s strani neznanih oseb v civilnih oblačilih, ki pa so nas nato predali policistom.“ Poudarili so, da so pritožbo vložili zato, ker menijo, „da je o tovrstnemu in nesprejemljivem dejanju policije potrebno javno govoriti in narediti konec."

Ta primer je, kot pravijo, le eden zadnjih izmed primerov sporne prakse policije in drugih državnih organov, ki smo jih priča že vse od mariborske vstaje. Zahvalili so se ljudem, ki so jih prišli podpret pred PP na Trdinovi, ko so jih priprli.

„Kriminalizacija političnega delovanja“

Kogel je nato še dejal, da je tega toliko, da lahko govorimo o sistematični kriminalizaciji političnega delovanja, ki je splošno poznan kot legitimno in upravičeno. „Sprašujemo pa se, koliko je takšnih, za katere sploh ne vemo. Ker o policijskem nasilju ne smemo molčati, smo danes tukaj. Pričakujemo, da se takoj prekinejo vsi postopki in da policija preneha s kriminalizacijo vstaje.“

Komentarjev 1
  • privat 09:17 16.marec 2013.

    osebno sem gledal racije in videl prekoračitev pooblastil dveh policistov, in enega ,ki je opozarjal policista "da lahko gre tudi drugače" Policista bi morala odgovarjati in temu policistu ,ki je opozarjal druga dva bi morali nagraditi...ne pa v drugem vrstnem redu!