Slovenija
14 ogledov

Priročnik za zmagovalce

Peterle bi moral za morebitno zmago pritegniti svoje volivce in izjasniti stališ Žurnal24 main
V prvem krogu so stavili na marketing, v drugem pa streljajo s težkim orožjem.

Javnomnenjske raziskave, tudi naša, kažejo, da bo Danilo Türk predsednik države. Nastale so v času, ko je še obstajala vsaj teoretična možnost, da se bo v drugem krogu s Peterletom pomeril Gaspari.

Kaj se je pravzaprav zgodilo v nekaj tednih, odkar so ankete še napovedovale možnost Peterletove zmage že v prvem krogu? Kolaboracija in štruce kruha v smetnjakih, ki naj bi jih po Janševem mnenju na dnevni red pripeljale zarote iz ozadja. Peterletovo dobrikanje sredinskim in levim volilcem, zaradi katerih desni sploh niso šli na volišča. Mlačna podpora vladnih strank in predsednika vlade "svojemu" kandidatu. Vse te in še druge razloge imata zdaj na mizi štaba, ko preračunavata strategijo, kaj, če sploh, je še mogoče storiti.

Ključni zadnji dnevi. Tako kot so se ankete "zmotile" v prvem krogu, se seveda lahko tudi v drugem. Kampanja se je šele začela. Na okopih in s težkim orožjem: Türk bo govoril na Forumu 21, Peterle na Zboru za republiko.

A najbrž ni naključje, da strokovnjaki Türku svetujejo, naj poskuša dobiti podporo celotne levice, Peterletu pa, naj stavi na svojo politično karizmo in manj na vlado, ki ga podpira. Zadnji podatki o rekordni inflaciji, ki so včeraj pricurljali v javnost, bodo pač krojili tudi predsedniške volitve. Pri volilnih napovedih velja upoštevati mnenje strokovnjaka, ki je pomagal k zmagi Jelcinu in Schwarzeneggerju: "Predvsem volilci niso neumni." In vedno imajo prav, tudi kadar se zmotijo.

Drugi krog volitev bo na martinovo nedeljo. © BOBO

 
Kako kateri kandidat do zmage
13 dni je še do volilne nedelje. Po podatkih agencije Valicon se bo volitev udeležilo 56 odstotkov upravičencev. Ali je rezultat, ki zdaj kaže gladko zmago Türka, mogoče spremeniti in kako, smo vprašali priznane marketinške strokovnjake. Večina kandidatoma odsvetuje konfliktne javne nastope, obenem pa priporoča jasnejša stališča v soočenjih, predvsem Peterletu. V prvem krogu je namreč ostalo doma kar dvanajst odstotkov tradicionalnih volilcev SLS, NSi in SDS. Türku svetujejo, naj si prizadeva za podporo levih političnih strank, Peterletu pa, naj vztraja pri vlogi "ljudskega" kandidata. Večje predvolilne dogodke svetujejo prevsem Peterletu.

Kaj mora Peterle narediti za zmago?
- Nastopi: Pojasniti mora, kje so njegove korenine in meje stališč do dejanskih problemov: splava, sprave, šolstva, lastnine, kolaboracije, neenakosti, istospolne usmerjenosti ...
- Uporabiti mora vsa sredstva: nastope, pisma, časopise, intervjuje, izjave ali velikanski miting z več desettisočglavo množico.
- Aktivirati mora svoje volivce , ki so v prvem krogu manjkali.

Kako Türk lahko zadrži prednost?
- Politična podpora: Najprej si mora zagotoviti javno in neomajno podporo preostalih dveh strank leve usmeritve.
- Aktivirati mora svoje volivce. Ker mu javnomnenjske raziskave kažejo zelo dobro, lahko njegovi volivci ostanejo doma.
- Nastopi: Odgovarjati mora, kadar je napaden, česar doslej ni počel.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.