Slovenija
48 ogledov

Prisežem pred Marijo

Obtoženca Iztoka Šajnoviča (levo) in Bojana Brajdiča so na obravnavo pripeljali Žurnal24 main
Začelo se je sojenje Bojanu Brajdiču in njegovemu sinu Iztoku Šajnoviču, ki naj bi v romskem naselju Žabjek 22 mesecev nasilno zadrževala Jožeta Klobučarja - Čopiča.
“Jože Klobučar je prišel živet k meni, delal ni, edino kakšen avto sva skupaj razstavila in odpeljala na Dinos, v življenju se ga nisem nikoli dotaknil, prav tako ne moj sin,” je na današnji prvi obravnavi vse obtožbe v zvezi z domnevnim suženjstvom in povzročitvijo poškodb Jožetu Klobučarju - Čopiču zanikal Bojan Brajdič.

 

Obtožnica: trgovina z ljudmi, telesna poškodba

Služabnik. Obtožnica Bojana Brajdiča in Iztoka Šajnoviča bremeni z ljudmi, Šajnoviča pa še povzročitve lahke telesne poškodbe. Okrožni državni tožilec Srečko Hočevar je med branjem obtožnice navedel, da naj bi imela obtoženca Jožeta Klobučarja - Čopiča pri sebi kot služabnika, da je moral opravljati težja fizična dela, za kar plačila ni dobival, da naj bi si Brajdič prisvajal Klobučarjevo socialno pomoč in da Klobučar brez njegovega dovoljenja ni smel nikamor. "V noči z devetega na deseti februar sta z njega strgala vsa oblačila, Brajdič ga je postrigel in poškropil z avtomobilskim sprejem, Šajnovič pa ga je ožgal z ognjem iz plinskega gorilnika," je prebral Hočevar.

Pri tem je večkrat poudaril, da je bil Klobučar kot njihov družinski član, da so z njim ravnali kot z očetom, da ga niso nikoli iskali, kadar je odšel iz romskega naselja Žabjek, se je vedno vračal sam, in pri bogu, Mariji in svojem vnuku prisegal, da mu niso storili nič žalega.

Oba odločno zanikala
Za noč na deseti februar, ko naj bi se po obtožnici dogajale najhujše reči, sta tako oče kot sin trdila, da se ni zgodilo nič posebnega. “Vse, kar pravi Klobučar, so laži. K temu ga je naščuval Damjan Brajdič s Hudej, in to iz čiste “fovšarije”. Pri Romih je pač tako, da ne smemo imeti nič, drugače so nam drugi zavistni,” je trdil Brajdič.

“Klobučarja nisem ožgal s plinskim gorilnikom, saj ga niti ne znam uporabljati, pa tudi jeklenk takrat nismo več imeli, saj si jih je oče sposodil in že dva ali tri mesece pred devetim februarjem vrnil,” je pripovedoval Šajnovič. Na tožilčevo vprašanje, zakaj bi si Klobučar kaj takega zmislil, sta oba odgovorila podobno: da naj bi bil Čopič za liter vina in nekaj evrov pripravljen povedati karkoli.

Čopič pred javnostjo skrit
Pred zaslišanjem Jožeta Klobučarja je sodni senat, ki mu predseduje sodnica Mojca Hode, upošteval prošnjo društva Ključ (ki se bojuje proti trgovini z ljudmi), da iz dvorane izloči javnost, da ne bi prišlo do razkritja Klobučarjeve podobe in tudi njegovega tako imenovanega varnega bivališča.

Zagovornik obtožencev Igor Smolej se sicer s tem ni strinjal, saj naj bi po njegovih informacijah Klobučar živel doma in ne v kakšnem varnem bivališču, javnost pa je bila kljub temu izključena. Obravnava se bo nadaljevala jutri.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.